Iran pomilovao 22.000 demonstranata

Iran pomilovao 22.000 demonstranata

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, pomilovao je 22.628 ljudi uhapšenih tokom demonstracija koje su usledile nakon smrti u policijskom pritvoru 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini prošle godine. Šef pravosuđa Gholamhossein Mohseni Ejei objavio je to u izjavi u ponedeljak koju su preneli iranski državni mediji.

Ejei je pojasnio da oni koji su dobili pomilovanja nisu optuženi za krađu ili nasilni zločin, špijuniranje ili članstvo u određenim grupama.

Sve u svemu, Hamnei je pomilovao ukupno 82.656 iranskih zatvorenika i pojedinaca koji su suočeni sa optužbama u masovnoj amnestiji, kojom se obeležava 44. godišnjica Islamske revolucije 1979. godine. Najava takođe dolazi nedelju dana pre proslave persijske nove godine Novruza i početka muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Masovna amnestija je prvi put objavljena prošlog meseca, kada je ajatolah pristao da pomiluje „desetine hiljada“ zatvorenika. Među njima bi mogli biti svi učesnici nedavnih nemira koji nisu optuženi za špijunažu ili umešanost sa stranim obaveštajcima, koji nisu oštetili državnu imovinu i nikoga nisu povredili ili ubili tokom nereda.

Opozicione grupe i aktivisti koji su pozivali na oslobađanje zatvorenika protestanata zahtevaju da iranski zvaničnici budu „odgovorni” za ono što je zamenik direktora Centra za ljudska prava sa sedištem u Iranu opisao kao „proizvoljno zatvaranje desetina hiljada . ”

Iran je optužio SAD i Izrael da su podstakli nemire koji su izbili u septembru nakon što se Amini, koga je takozvana moralna policija pritvorila zbog nošenja „neprikladnog“ hidžaba, srušio i umro dok je bio u pritvoru. Dok je medicinski pregled pripisao njenu smrt višestrukom otkazu organa koji je proistekao iz prethodnog stanja, antivladine nevladine organizacije i grupe koje podržavaju SAD tvrdile su da ju je policija pretukla na smrt.

Aminijeva smrt postala je poklič za često nasilne demonstracije za koje Iran tvrdi da su namerno organizovane da izazovu policijsku akciju koju bi Zapad mogao da iskoristi kao opravdanje za dodatne sankcije Islamskoj Republici.

Napor EU da prati SAD tako što će proglasiti Korpus garde islamske revolucije terorističkom organizacijom ugašen je u poslednjem trenutku u januaru. Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel priznao je da bi zemlja EU prvo morala da proglasi iransku vojnu organizaciju krivom za terorizam.