Španski ombudsman registrovao je 445 pritužbi na seksualno zlostavljanje u crkvi

Španski ombudsman registrovao je 445 pritužbi na seksualno zlostavljanje u crkvi

Španski ombudsman rekao je u ponedeljak da je nezavisna komisija osnovana pre godinu dana za istraživanje istorijskog seksualnog zlostavljanja od strane Katoličke crkve prikupila svedočenja 445 žrtava, dok se nacija bavi pitanjem po kome su druge evropske zemlje odavno delovale.

Španski parlament je 10. marta 2022. godine izglasao otvaranje prve službene istrage, koju je vodio ombudsman Anhel Gabilondo, o obimu seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici i crkveni zvaničnici. Vlada je bila primorana da reaguje nakon što su u španskom listu El Pais objavljene optužbe o zlostavljanju više od 1.200 žrtava, što je izazvalo negodovanje javnosti.

Svedočenja se i dalje prikupljaju, a ažuriranje će biti objavljeno u parlamentu pre nego što aktuelnoj vladi istekne mandat ove godine, navodi se u saopštenju Gabilondovog kabineta. Iako je „zadovoljan“ brojem žrtava koje su se osećale sposobnim da istupe, „ono što je zaista važno je saslušati žrtve… sa poštovanjem, ozbiljnošću, diskrecijom i poverljivošću“, dodaje se.

Advokatska firma sa sedištem u Madridu sprovodi paralelnu istragu koju je naredila Španska biskupska konferencija, koja je godinama odbijala ideju da se zauzme sveobuhvatan pristup istrazi seksualnog zlostavljanja.

U znak da biskupi možda tek treba da u potpunosti sarađuju sa istragom koju je naložila vlada, španski ombudsman je rekao da godinu dana nakon što je dobio mandat, „zahtevamo saradnju različitih nivoa Katoličke crkve i nadamo se da ćemo moći da računajte na to uskoro.”

Samo nekoliko zemalja imalo je vladine ili parlamentarne istrage o zloupotrebama poput španske.

Najobimniji se dogodio u Australiji i otkrio je 2017. da je 7% katoličkih sveštenika optuženo za zlostavljanje maloletnika između 1980. i 2010. Istrage koje su vodile sudije u Irskoj od 2005. uticale su na nekada dominantan uticaj Katoličke crkve u irskom društvu i politici.

A u Francuskoj, nezavisna istraga je 2021. procijenila da je oko 330.000 djece bilo žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog sveštenstva ili drugih laika povezanih s katolicima od 1950. do 2020. godine.

U susednom Portugalu, ekspertska komisija je prošlog meseca saopštila da je više od 4.800 osoba možda bilo žrtve seksualnog zlostavljanja dece u Katoličkoj crkvi.