Finska najavljuje uvođenje viza za Ruse

Finska najavljuje uvođenje viza za Ruse

Finsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da će prepoloviti broj ulaznih viza dostupnih Rusima, sa samo 100 turista dozvoljenim dnevno. Zajedno sa brojnim baltičkim državama, Finska je pozvala EU da uvede veliku zabranu ulaska iz Rusije.

Počevši od 1. septembra, samo 500 zahtjeva za finske vize podnetih unutar Rusije biće obrađeno svakog dana, od kojih će 100 biti dodeljeno turistima, a preostalih 400 za druge podnosioce zahtjeva, uključujući radnike, studente i one sa porodicom u Finskoj. Trenutno se dnevno obrađuje oko 1.000 zahtjeva iz Rusije.

Ministarstvo je saopštilo da bi ove kvote mogle biti promjenjene kasnije i dodalo da Finska „podržava potpunu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije“, potez koji bi više nego udvostručio takse za Ruse.

Tri baltičke države – Estonija, Letonija i Litvanija – već su prestale da izdaju vize ruskim građanima i među najglasnijim su zagovornicima zabrane širom EU. Finska premijerka Sana Marin takođe je govorila u prilog takve zabrane, rekavši za finsku televiziju Ile prošle nedelje da „nije u redu“ da Rusi „mogu da žive normalnim životom, da putuju Evropom, da budu turisti“.

Dok je EU suspendovala sve letove za i iz Rusije nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru, ruski građani i dalje mogu da uđu u blok kopnenim putem. Kada jedna zemlja šengenske zone dobije vizu, može se ući u bilo koju od ostalih 25 država u zoni bezgraničnog putovanja.

Nazvavši sadašnje antiruske sankcije Zapada „slabim“, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je zahtjevao da EU i njeni savjeznici uvedu puni embargo svim ruskim posetiocima najmanje godinu dana.

EU se opirala takvom potezu, a zvaničnici su prošle nedelje za Fajnenšel tajms rekli da „i Rusi koji nisu naklonjeni ratu moraju da mogu da putuju“. Portparolka Evropske komisije nedavno je sugerisala da bi opšta zabrana bila nezakonita, dok je najveća ekonomija EU, Njemačka, rekla da neće podržati takav potez.