Majmunske boginje mogu da se prenesu na kućne ljubimce

Majmunske boginje mogu da se prenesu na kućne ljubimce

 Zdravstveni zvaničnici upozoravaju ljude koji su zaraženi majmunskim boginjama da se drže podalje od kućnih ljubimaca, jer bi životinje mogle biti mjesecima imaju savjete kako se majmunske boginje šire u SAD, ali su privukle novu pažnju nakon izveštaja iz Francuske, objavljenog prošle nedelje, o italijanskom hrtu koji je zarazio virus.

Pas pripada paru koji je rekao da spavaju pored životinje. Dvojica muškaraca su se zarazili majmunskim boginjama nakon seksa sa drugim partnerima i završili su sa lezijama i drugim simptomima. Hrt je kasnije dobio lezije i dijagnostikovan mu je virus.

Infekcije majmunskim boginjama otkrivene su kod glodara i drugih divljih životinja, koje mogu preneti virus na ljude. Ali autori su to nazvali prvim izveštajem o infekciji majmunskim boginjama kod pripitomljene životinje poput psa ili mačke.

Kućne ljubimce koji dolaze u bliski kontakt sa osobom sa simptomima treba držati kod kuće i dalje od drugih životinja i ljudi 21 dan nakon poslednjeg kontakta, savjetuje CDC.