Federer zvanično završio karijeru

Federer zvanično završio karijeru

Legendarni švajcarski teniser Rodžer Federer zvanično je završio i više nego bogatu karijeru, objavljeno je na stranici slavnog tenisera.

Federer (41) posljednjih godina ima mnogo problema s povredama, što je rezultiralo izostankom s brojnih turnira. Iza njega je težak oporavak od četvrte povrede koljena, koja je i posljednja tokom karijere. Švajcarac je odlučio da ne može više.

Da će završiti karijeru, moglo se naslutiti i prethodnih mjeseci pošto je otkazao nekoliko puta povratak na turnire. Sada se ozvančilo, odnosno to je potvrdio na zvaničnim stranicama.

„Cijeloj svojoj porodici i prijateljima,

od svih darova koje mi je tenis dao, najveći je bez sumnje bilo to što sam upoznao mnoge drage ljude. I prijatelje i konkurente, i prije svega fanove, koji daju život ovom sportu. Danas vam imam nešto saopštiti.

Kao što svi znate, posljednje tri godine bile su vrlo izazovne, imao sam nekoliko povreda i operacija. Trudio sam se jako da se vratim u takmičarsku formu. Ali znam svoje limite i tijelo mi je poslalo jasne znakove. Imam 41 godinu i odigrao sam preko 1.500 mečeva u 24 godine. Vrijeme je da prepoznam kad je vrijeme da se oprostim.

Lejver kup u Londonu sljedeće sedmice će biti posljednji ATP turnir u mom životu. I dalje ću igrati tenis, ali ne na Grand Slamovima niti na Touru. Ovo je i gorka i slatka odluka jer će mi nedostajati sve što mi je tenis donio.. Istovremeno sam jako srećan zbog svega što mi je tenis dao i što sam ga igrao tako dugo na tom nivou.Povreda koljena nije bila nešto što je Švajcarac mogao savladati, a posljednji meč odigrao je na Vimbldonu 2021. godine