EU nije u ratu sa Rusijom

EU nije u ratu sa Rusijom

Evropska unija nije u ratu sa Rusijom, ali će nastaviti da podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv Moskve, izjavio je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano u sredu. Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju trupa.

Govoreći na konferenciji za novinare, Stano je upitan da li je EU u stanju rata sa Rusijom, s obzirom da je ranije Vladimir Putin tvrdio da se Rusija suočava sa „kompletnom zapadnom vojnom mašinom“ u Ukrajini. Portparol spoljne politike odgovorio je negativno.

„Naravno da nismo u ratu sa Rusijom. Podržavamo legitimnu, opravdanu borbu Ukrajine da odbrani svoj narod i svoju teritoriju“, rekao je on i dodao da Kijev štiti ne samo sebe, već i evropske demokratske vrijednosti.

Stano je takođe osudio najavu mobilizacije, nazvavši je „samo još jednim dokazom“ da Putin nije zainteresovan za mir i da nastoji da „eskalira svoj agresorski rat“. „Ovo je takođe još jedan znak njegovog očaja“, dodao je Stano.

Iako je zvaničnik obećao da će EU nametnuti „posledice“ Rusiji zbog njenih poslednjih poteza u Ukrajini, on nije najavio nikakve nove sankcije. Istovremeno, Stano je signalizirao da članice EU „razgovaraju o zajedničkoj akciji kao odgovor“ na najnoviji razvoj sukoba u Ukrajini, odbivši, međutim, da pruži bilo kakve detalje.

Stanovi komentari dolaze nakon što je španski premijer Pedro Sančez tvrdio da se Moskva bori ne samo protiv snaga Kijeva, već i čitave EU u Ukrajini, dok koristi fosilna goriva „kao ratno oruđe“ za pogoršanje energetske krize sa kojom se Evropa bori mesecima.

Vladimir Putin je u sredu najavio delimičnu mobilizaciju kojom se poziva 300.000 rezervista da učestvuju u sukobu sa Ukrajinom. Ovaj potez dolazi dan nakon što su dvije republike Donbasa i oblasti Zaporožja i Hersona koje kontrolišu Rusija odlučile da od 23. do 27. septembra održe referendum o tome da li da se ujedine sa Ruskom Federacijom.