Helikopter se srušio na putu ka požaru u Turskoj; 2 ubijena

Helikopter se srušio na putu ka požaru u Turskoj; 2 ubijena

Vatrogasni helikopter srušio se u sredu dok je kretao ka turskoj luci Marmaris radi suzbijanja požara, pri čemu su poginula dva člana posade, saopštilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je saopštilo da je povređeno još petoro drugih u helikopteru. Helikoptersko osoblje bilo je dvoje Rusa i pet turskih državljana, ali ministarstvo nije navelo nacionalnost preminulih.

Zvaničnik u Generalnoj direkciji za šumarstvo rekao je novinarima da je helikopter doleteo iz severne provincije Kastamonu da bi se pridružio drugima u Marmarisu, letovalištu na Egejskom moru.

Nije bilo odmah objašnjenja zašto se helikopter srušio u polje. Guverner Denizlija rekao je da je otvorena istraga o nesreći.

Požar je izbio u šumama oko oblasti Jalancibogaz u Marmarisu. Slike su pokazale jak dim iza bujnih brda koja su se graničila sa morem.

Jak vetar je podstakao požar. Petnaest helikoptera i osam aviona bacalo je vodu na požarište, dok je na terenu radilo 500 šumarskih radnika, 40 kamiona za vodu i policijskih vodenih topova.

Prošlog leta, požari podstaknuti jakim vetrovima i visokim temperaturama probili su šume u turskim mediteranskim i egejskim regionima, uključujući Marmaris, ubivši najmanje osam ljudi i bezbroj životinja. Tadašnja turska vlada našla se na udaru kritika zbog svog neadekvatnog odgovora i spremnosti za borbu protiv velikih požara, uključujući nedostatak savremenih aviona za gašenje požara.