Danas protest u Podgorici

Danas protest u Podgorici

Drugi po redu protest pod sloganom „Ima nas“, zbog, kako se navodi, „ustavne, socijalne i ekonomske anarhije“ u zemlji biće održan večeras u 20 sati u Podgorici.

Više od deset hiljada gradjana iz svih krajeva Crne Gore učestvovalo je na prvom protestu na kome je zatraženo povlačenje izmenjenog Zakona o predsjedniku Republike, organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda.

Gradjane je na protest pozvala Demokratska partija socijalista, a vladajući prosrpski Demokratski front (DF) je saopštio da se „možda sprema i upad u Skupštinu Crne Gore“. Protest zvanično organizuju nevladine organizacije.

Sporne izmene Zakona o predsjedniku Republike predložio je Demokratski front (DF), a podržale su Demokrate i Građanski pokret URA premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, pošto je predsjednik Milo Đukanović odbio da podrži njihovog kandidata za mandatara poslanika i dugogodišnjeg diplomatu Miodraga Lekića.

Po Ustavu Crne Gore, isključiva nadležnost za predlaganje mandatara za sastav nove vlade pripada predsedniku Republike. Ali izmenama zakona o njegovim nadležnostima parlamentarna većina taj proces je prenela na Skupštinu da bi otvorila put Lekiću da sastavi novu vladu, pošto je Abazovićeva u avgustu izgubila podršku većine.

Ustavom nije predviđeno rešenje u kojem se trenutno Crna Gora nalazi, kada je Vladi, u ovom slučaju vladi Dritana Abazovića, izglasano nepoverenje u parlamentu, a predsjednik države odbija da mandat povjeri kandidatu parlamentarne većine.

Partije koje su ranije podržale Zakon, saopštile da je to rešenje predloženo i podržano kako bi se izašlo „iz trenutnog ćorsokaka“ i otvorio put Lekiću da sastavi novu vladu.

EU, ambasade SAD-a i Velike Britanije, te zemlje Kvinte izrazile su zabrinutost zbog izmene Zakona i pozvale političke aktere na dijalog o izlasku iz „postojećeg ćorsokaka“.

U medjuvremenu, da bi sprečio da parlamentarna većina drugi put usvoji izmjene Zakona o predsedniku Crne Gore, šef države Milo Đukanović je zatražio od Venecijanske komisije hitno mišljenje o tom Zakonu.

Iz Venecijanske komisije je saopšteno da će se o tome izjasniti do sredine decembra. Mišljenje tog tela nije obavezujuće, ali to telo ima veliki autoritet i njegove se preporuke poštuju.

Đukanović je po Ustavu dužan da potpiše zakon nakon što ga parlament drugi put usvoji.