Novak Đoković ima vizu za igranje Australijan opena u januaru

Novak Đoković ima vizu za igranje Australijan opena u januaru

Australijska vlada potvrdila je u četvrtak da je Novaku Đokoviću odobrena viza za takmičenje na Australijan openu u januaru godinu dana nakon što je deportovan zbog svog stava protiv vakcinacije protiv COVID-19.

Dvadesetjednostrukom grend slem šampionu u pojedinačnoj konkurenciji ukinuta je viza iz javnog interesa 14. januara i izgubio je žalbu na deportaciju u punom savjeznom sudu.

Ministar za imigraciju Endrju Džajls rekao je da je odobrio Đokovićev zahtev za poništavanje odluke o otkazivanju jer više ne postoji osnov za ukidanje vize. Zabrana viza je mogla da traje tri godine.

„Gospodin. Đokoviću je naknadno odobrena privremena viza za ulazak u Australiju”, naveo je Džajls u saopštenju.

On je spreman da se takmiči na Australijan openu, koji se održava od 16. do 29. januara u Melburnu.

Đoković ove nedjelje igra na ATP finalu u Torinu, u Italiji, i rekao je da je u utorak obavešten o odluci australijske vlade.

„Bio sam veoma srećan što sam juče primio vest. Bilo je olakšanje, očigledno, znajući kroz šta smo ja i ljudi koji su mi najbliži prošli ove godine sa onim što se desilo u Australiji i post-Australiji“, rekao je Đoković nakon što je pobedio Andreja Rubljova u uzastopnim setovima i rezervisao mesto u polufinale. „Australijan open je moj najuspešniji grend slem. Tamo sam napravio neke od najboljih uspomena. Naravno, želim da se vratim tamo, želim da igram tenis, da radim ono što najbolje radim, nadam se da imam sjajno australijsko leto.”

Đoković je osvojio Australijan open rekordnih devet puta, uključujući poslednja tri puta kada je igrao. Rafael Nadal osvojio je ovogodišnju titulu u Đokovićevom odsustvu.

Đoković nije bio vakcinisan protiv COVID-19 kada je poslednji put stigao u Australiju. Australija je od tada ukinula stroga pravila za nevakcinisane putnike.

Aleks Houk, tadašnji ministar za imigraciju Australije, iskoristio je diskreciona ovlašćenja da ukine Đokovićevu vizu na osnovu karaktera, navodeći da je on „talisman zajednice antivakcinskih osećanja“.

Tennis Australia saopštila je u četvrtak da pozdravlja odluku da se Đokoviću vrati u zemlju.

„Uvek težimo da se svi najbolji igrači sveta takmiče ovde u Melburnu u januaru i radujemo se što ćemo održati najbolji mogući turnir i za igrače i za navijače“, navodi se u saopštenju.