Crna Gora će dobiti elektronsku bazu podataka u zdravstvenim ustanovama

Crna Gora će dobiti elektronsku bazu podataka u zdravstvenim ustanovama

Predsjednica Ljekarske komore Žanka Cerović najavila elektronski registar

Crna Gora će dobiti elektronsku bazu podataka, odnosno registar svih ljekara u zemlji, saopštila je juče dr Žanka Cerović, predsjednica Ljekarske komore.

Bez obzira na to da li radi u javnoj ili privatnoj zdravstvenoj ustanovi, biće registrovani podaci svakog ljekara.

– Ovaj dokument biće od neprocjenjivog značaja za zdravstvenu politiku države. Na osnovu podatka o broju ljekara, njihovim specijalizacijama i subspecijalizacijama kao i gradovima u kojima rade, omogućićemo Vladi i Ministarstvu zdravlja da strateški kreiraju zdravstvene politike – kazala je Cerović.

Ne manje važno, neće biti iznenađenih i zatečenih kada neko od ljekara stekne uslov za penziju.

– Ova elektronska baza podataka biće puls na osnovu kog će država znati u kom pravcu promišljeno treba da se kreće – objasnila je predsjednica Ljekarske komore.

Osim toga ona je kao uspjehe Ljekarske komore istakla i povećanje plata ljekarima u Crnoj Gori 30 odsto, uvrštavanje njihovih primanja u Zakon o zaradama u javnom sektoru i tretiranje napada na ljekara krivičnim zakonikom.

Saopštila je da u Crnoj Gori danas radi 2.300 ljekara koji imaju prebivalište u našoj zemlji. Njih 104 ima privremeni boravak, 98 ima stalni boravak i još 110 ljekara radi po pozivu ustanove.

Prema podacima SZO iz 2013. godine, Crna Gora ima oko 250 ljekara na 100 hiljada stanovnika.

– Ispred nas, dakle više ljekara od Crne Gore imaju Srbija, Hrvatska, Slovenija, pa čak i Gruzija, Jermenija, Moldavija, Azerbejdžan, Uzbekistan ili Kazahstan. Zato ovaj problem mora da se rješava strateški i na duže staze – kazala je Cerović na Danima Ljekarske komore.

Ona je podsjetila i da Komora za Ministarstvo zdravlja obavlja dvije važne vrste poslova od javnog interesa: to su izdavanje licenci i kontinuirana medicinska edukacija.

Ona se zahvalila domaćoj i međunarodnoj javnosti koji su prepoznali presudnu ulogu crnogorskih ljekara tokom najjačeg udara korona virusa 2021. i 2022.

– Zdravstveni radnici Crne Gore su, tačno dvije godine od registracije prvog slučaja korona virusa u Crnoj Gori, dobili specijalnu nagradu Svjetske zdravstvene organizacije koju su zavrijedili, kako je naveo regionalni direktor SZO dr Hans Kluge, u znak počasti i priznanja za doprinos očuvanju zdravlja i života građana tokom pandemije kovid-19 – podsjetila je Cerović.

Najavila je da će ljekarska institucija dobiti svoje prostorije prvi put od osnivanja.