Njemačka upada u 24 nekretnine povezane sa Putinovim savjeznikom Usmanovim

Njemačka upada u 24 nekretnine povezane sa Putinovim savjeznikom Usmanovim

Oko 250 policajaca izvršilo je raciju u dvadesetak nekretnina širom Njemačke povezane sa ruskim oligarhom Ališerom Usmanovim, bliskim savjeznikom predsjednika Vladimira Putina, u vezi sa navodnim kršenjem sankcija i pravila o pranju novca, saopštili su zvaničnici u sredu.

Tužioci u Frankfurtu i Minhenu naveli su u odvojenim saopštenjima da državna i savjezna policija pretresaju 24 imanja u Bavarskoj, Baden-Virtembergu, Hamburgu i Šlezvig-Holštajnu.

U saopštenju frankfurtskog tužioca osumnjičeni je imenovan samo kao ruski biznismen. Ali nemački nedeljnik Der Spiegel, koji je prvi izvestio o racijama, nazvao ga je Usmanovom.

Dvojica zvaničnika uključenih u istragu, govoreći pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da to urade javno, potvrdili su njegov identitet agenciji Asošiejted pres.

Usmanov je podložan sankcijama u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji.

Tužioci u Frankfurtu rekli su da je osumnjičeni u njihovoj istrazi navodno sproveo nekoliko transakcija između 2017. i 2022. koristeći složenu mrežu ofšor kompanija da bi sakrio poreklo isplata, koje su iznosile milione evra.

„Postoji sumnja da su prenesene sume rezultat krivičnih dela, posebno utaje poreza“, rekli su tužioci.

Minhensko tužilaštvo je u saopštenju navelo da je njihova istraga bila usredsređena na tvrdnje o isplatama kompanijama za obezbeđenje koje čuvaju imovinu, što je kršenje pravila o sankcijama.