Iranski zvaničnici okrivljuju za smrtonosne nemire

Iranski zvaničnici okrivljuju za smrtonosne nemire

Strane snage pokušale su da izazovu nemire u Iranu zbog negodovanja javnosti zbog smrti žene u policijskom pritvoru, izjavio je u utorak Ismail Zarei Koosha, guverner zapadnog Kurdistana u toj zemlji.

Novinska agencija Fars citirala je Kušu koja je rekla da su tri osobe „ubili i ubili neprijatelji vlade“ tokom protesta, koji su potresli nekoliko gradova, uključujući glavni grad Kurdistana Sanandaj.

On je dodao da su žrtve ubijene „oružjem koje ne koristi niko od bezbednosnih i vojnih zvaničnika“.

Protesti su počeli prošle nedelje nakon što je Mahsa Amini, 22, umrla nakon što je privedena u Teheranu zbog nošenja „neprikladnog“ hidžaba.

Policija je tvrdila da je Amini umrla od srčanog udara, odbacujući izveštaje da je žena pretučena u pritvoru ili na drugi način mučena.

Kuša je rekao da snage „van zemlje“ pokušavaju da iskoriste tragediju kako bi podstakle nemire. „Postoji emotivna atmosfera. I kao rezultat toga, oni nisu simpatizeri Mahse i [njene porodice], sunita i Kurda“, rekao je on.

„Ustaćemo i pozabaviti se onima koji se kriju iza smrti Mahse Aminija i koji žele da stvore nesigurnost u Kurdistanu i šire je na druge provincije.

Medijski izveštaji navode da su demonstranti bacali kamenje i palili kante za otpatke, dok je policija ispalila suzavac.