2 ruska sela evakuisana nakon požara na skladištu municije

2 ruska sela evakuisana nakon požara na skladištu municije

Stanovnici dva sela u ruskoj oblasti Belgorod na sjeveroistočnoj granici Ukrajine evakuisani su nakon požara u skladištu municije u blizini sela Timonovo, rekao je u petak guverner regiona. U požaru kasno u četvrtak nije bilo žrtava.

Do požara je došlo nekoliko dana nakon što je još jedno skladište municije eksplodiralo na ukrajinskom crnomorskom poluostrvu Krim, teritoriji koju je Moskva zauzela 2014.

Prošle nedjelje je prijavljeno da je devet ruskih ratnih aviona uništeno u vazdušnoj bazi na Krimu, što pokazuje i ranjivost Rusa i sposobnost Ukrajinaca da napadaju duboko iza neprijateljskih linija. Ukrajinske vlasti su prestale da javno preuzmu odgovornost.

Međutim, predsjednik Vladimir Zelenski aludirao je na ukrajinske napade iza neprijateljskih linija nakon eksplozija na Krimu, za koje je Rusija okrivila „sabotažu“.

U međuvremenu, Kijev i Moskva su nastavili da se međusobno optužuju za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, podstičući međunarodne strahove od katastrofe na kontinentu.

Nikolaj Patrušev, sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije, u petak je optužio Sjedinjene Države da podstiču ukrajinske napade na nuklearnu elektranu Zaporožja na jugu Ukrajine. Objekat je bio pod kontrolom ruskih snaga ubrzo nakon što je invazija počela 24. februara.

„U slučaju tehnološke katastrofe, njene posledice će se osetiti u svakom uglu svijeta“, rekao je Patrušev. „Vašington, London i njihovi saučesnici snosiće punu odgovornost za to.

Ukrajina je optužila Rusiju da skladišti trupe i oružje u fabrici u Zaporožju i da koristi njen teren za pokretanje napada na teritoriju pod kontrolom Ukrajine. Ukrajinski zvaničnici i vojni analitičari kažu da su moskovske snage cinično koristile postrojenje kao štit, znajući da bi Ukrajinci oklevali da uzvrate vatru.

Rusija je negirala optužbe i, zauzvrat, optužila ukrajinske snage da su više puta granatirali fabriku.

Posle posjete Ukrajini u četvrtak, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Zelenski od njega tražio da obezbjedi da Rusija ukloni oružje koje se nalazi u fabrici kao „važan korak za svijetski mir“.

„Zelenski je to posebno tražio od nas: da Rusija ukloni sve mine i slično (oružje) tamo i da to pitanje brzo prestane da bude zastrašujuće. Zato što je to pretnja“, rekao je Erdogan.

Erdogan, čija zemlja održava bliske odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom, rekao je da će razgovarati o tom pitanju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekavši da „Rusija mora da uradi svoj deo u tom pogledu“.

Turski predsjednik je to komentarisao grupi turskih novinara po povratku iz posjete sa Zelenskim i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Ukrajini u četvrtak kasno.

Na sastanku u zapadnom gradu Lavovu, daleko od linija fronta, lideri su razgovarali o proširenju razmene ratnih zarobljenika i o organizovanju posete stručnjaka UN za atomsku energiju i pomoći u obezbjeđenju nuklearne elektrane.