Pulević i Brković dobitnici nagrade „Milovan Đilas“

Pulević i Brković dobitnici nagrade „Milovan Đilas“

Nagrade je, kako je rečeno iz Društva crnogorskih izdavača, tokom svečanog otvaranja Akademije uručio predsjednik tog nevladinog udruženja i koordinator projekta Vladimir Vojinović

Akademik Vukić Pulević i građanski aktivista Brajan Brković dobitnici su nagrade „Milovan Đilas“ za afirmaciju slobode govora.

Nagrade je, kako je rečeno iz Društva crnogorskih izdavača, tokom svečanog otvaranja Akademije uručio predsjednik tog nevladinog udruženja i koordinator projekta Vladimir Vojinović.

„Priznanje za životno djelo Akademije „Milovan Đilas“ pripalo je akademiku Vukiću Puleviću, jedom od najznačajnijih crnogorskih botaničara, koji je školovao na stotine crnogorskih biologa. Jedan od osnivača Liberalnog saveza Crne Gore i najglasovitijih boraca ideje o obnovi crnogorskoga suverentiteta, nerijetko je u ranim devdestim bio na udaru represivnih strategija, koje nijesu uspjele da pokolebaju njegovu misao i njegovu“, kazali su iz udruženja.

Prema njihovim riječima, Pulevićeva sloboda u mišljenju i sloboda u govoru jednako je i danas aktuelna, naročito kad situacija zahtijeva da i iz pozicije akademika iznese stavove o pitanjima koja, kako kažu, opterećuju crnogorsku društveno-političku svakodnevicu.

„Godišnja nagrada „Milovan Đilas“ pripala je građanskom aktivisti Brajanu Brkoviću koji se bori za ljudska prava u sredini u kojoj živi i radi. Prepoznat je po nadahnutim i hrabrim govorima, a zbog slobode govora koju snažno ispoljava na građanskim protestima u svojoj zemlji, često je privođen, saslušavan i optuživan“, dodaju iz Društva crnogorskih izdavača.

Njegov građanski aktivizam je, kazali su, prepoznat kao simbol otpora, te dodali da ovogodišnja nagrada predstavlja težnju Akademije da afirmiše slobodu govora kao osnovno ljudsko pravo svake društvene zajednice.

„Podsjetimo, Akademija „Milovan Đilas““ osnovana je sa ciljem da osnaži ideju slobodnoga govora te će godišnje nagrade u ime Akademije postati praksa u okviru projekta i planiranih budućih aktivnosti“, rečeno je iz Društva crnogorskih izdavača.