Evropski parlament pozvao je da Rumunija i Bugarska budu primljene u šengenski prostor

Evropski parlament pozvao je da Rumunija i Bugarska budu primljene u šengenski prostor

Evropski parlament pozvao je zemlje članice da odmah dozvole Rumuniji i Bugarskoj da se pridruže šengenskoj zoni, saopštila je pres služba parlamenta, piše „Evropska istina“.

U rezoluciji usvojenoj u utorak, poslanici Evropskog parlamenta rekli su da bi Savjet EU trebalo da donese odluku o pristupanju Rumunije i Bugarske šengenskoj zoni do kraja 2022. godine. Pristupanje ovih zemalja trebalo bi da obezbedi ukidanje provera građana na svim unutrašnjim granicama obe zemlje početkom 2023. godine.

Napominjući da je šengenska zona „jedno od najvećih dostignuća Evropske unije“, poslanici EP kritikuju Savet EU što nije doneo odluku o prijemu Bugarske i Rumunije, iako su dve zemlje odavno ispunile neophodne uslove.

Prema mišljenju poslanika Evropskog parlamenta, održavanje unutrašnje kontrole granica je diskriminatorno i ozbiljno utiče na živote mobilnih radnika i građana.

Trenutno su sve zemlje članice EU, sa izuzetkom Bugarske, Hrvatske, Kipra, Irske i Rumunije, deo šengenskog prostora, koji uključuje i zemlje koje nisu članice EU – Island, Norvešku, Švajcarsku i Lihtenštajn.

Za pristupanje novih zemalja Šengenu potrebna je jednoglasna odluka Savjeta EU.

Češka Republika, koja predsedava Savetom EU, nagovestila je da namerava da održi razgovore o ovom pitanju do kraja 2022. godine.

Rumunija bi mogla da se pridruži šengenskoj zoni do kraja godine, priznao je ranije predsjednik Klaus Johanis.