Drevna freska među 60 blaga vraćena u Italiju iz SAD

Drevna freska među 60 blaga vraćena u Italiju iz SAD

Freska koja prikazuje Herkula i poreklom je iz Herkulaneuma, grada uništenog zajedno sa Pompejama erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, vraćena je u ponedeljak u Italiju, zajedno sa 59 drugih antičkih dijelova koji su ilegalno prebačeni u Sjedinjene Države.

Prošlog ljeta, američke vlasti su najavile da će freska i desetine drugih predmeta trgovine, koji su završili u privatnim kolekcijama u Sjedinjenim Državama, biti vraćeni u Italiju.

Među dragocenijim predmetima koje su italijanski i američki zvaničnici pokazali novinarima u Rimu je B.C. kilik, ili plitka posuda za piće sa dve drške, stara oko 2.600 godina. Takođe je vraćena i izvajana mermerna glava iz 2. veka pre nove ere, koja prikazuje boginju Atinu.

Italija je saopštila da su vraćeni radovi ukupno vredni više od 20 miliona dolara (18 miliona evra).

Freska, urađena u klasičnom stilu pompejske umjetnosti, prikazuje Herkula kao deteta koje davi zmiju.

Vraćene komade prodali su trgovci umetničkim delima, završili su u privatnim kolekcijama u SAD i nisu imali dokumentaciju koja bi dokazala da bi mogli biti legalno preneti u inostranstvo iz Italije.

Prema italijanskom zakonu iz 1909. godine, arheološki predmeti iskopani u Italiji ne mogu napustiti zemlju bez dozvole osim ako nisu izneseni u inostranstvo pre donošenja zakona.

Među onima na prezentaciji u ponedeljak bio je i pomoćnik okružnog tužioca Menhetna Metju Bogdanos, šef odeljenja te kancelarije za borbu protiv nelegalne trgovine antikvitetima. Na ovoj istrazi, njegova kancelarija je radila zajedno sa specijalizovanim umetničkim ogrankom italijanske paravojne karabinjera.

„Samo za italijanske antikvitete izvršili smo 75 racija, pronašli više od 500 neprocenjivih blaga u vrednosti od više od 55 miliona dolara“, rekao je Bogdanos.

Italija je bila pionir u preuzimanju ilegalno izvezenih antikviteta iz muzeja i privatnih kolekcija u inostranstvu.

Zemlja je bila toliko uspešna u oporavku tako drevnih umetničkih dela i artefakata da je za njih stvorila muzej. Muzej spasene umetnosti svečano je otvoren u junu u pećinskoj strukturi koja je deo drevnih rimskih Dioklecijanovih kupatila.

Italijanske kulturne vlasti odlučuju da li da dodele najnovije vraćene delove muzejima u blizini mesta gde se veruje da su iskopani. Ministar kulture Gennaro Sangiuliano rekao je novinarima da je druga mogućnost da se napravi posebna izložba vraćenih dela.

Nije samo Italija ta koja gubi delove sopstvene istorije kada se artefakti otkriju u tajnim iskopavanjima i prokrijumčare dilerima umetničkih dela radi profitabilne prodaje. Akademski stručnjaci, lišeni dragocenih informacija o kontekstu područja gde su predmeti prvobitno pronađeni, gube znanje o prošlim civilizacijama.