Ukrajina izvodi vanredne vježbe u blizini nuklearne elektrane na liniji fronta

Ukrajina izvodi vanredne vježbe u blizini nuklearne elektrane na liniji fronta

ZAPORIŽE, Ukrajina – Ukrajinske vlasti izvele su u srijedu vežbe reagovanja na katastrofu nakon ponovljenog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje, koje je okupirala Rusija, najveće te vrste u Evropi.

Obe strane optužuju drugu za napade u blizini objekta poslednjih dana i učešće u onome što nazivaju „nuklearnim terorizmom“.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji želi da se oko elektrane uspostavi demilitarizovana zona kako bi se izbegla potencijalna katastrofa, sastaće se u četvrtak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom.

U okviru vežbi za hitne slučajeve, ukrajinski prvi reagovali su obukli punu zaštitnu opremu, a zatim su se obračunali sa čovjekom koji se pretvarao da je žrtva. Nakon što je tim obavio zračenje, položili su pacijenta na nosila, pokrili ga sjajnom srebrnom folijom i zatim ga stavili u kola hitne pomoći.

Oni koji su prvi reagovali su zatim sami provereni na radijaciju pre nego što su ih ispustili crijevom i odložili svoju opremu. Vežbe će se ponoviti narednih dana, saopštile su vlasti.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da je njegova vlada veoma zabrinuta za bezbjednost elektrane u Enerhodaru na jugoistoku zemlje. „Zato smo mi ovde, zato smo i stvorili ovu grupu“, rekao je Haluščenko novinarima.

Ukrajina i Rusija su rekle da žele da elektranu posete inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju. Šef agencije Rafael Grosi rekao je da je spreman da predvodi misiju.

„Oni treba da daju neku tehničku procijenu o tome šta se dešava jer mi jednostavno nemamo konkretne informacije o tome šta se dešava unutra“, rekao je Haluščenko.

Fabriku i dalje vode ukrajinski tehničari, iako su je ruske snage zauzele u martu tokom ranih faza njene invazije na Ukrajinu.

Moskva svoju invaziju naziva operacijom demilitarizacije suseda i zaštite zajednica koje govore ruski. Ukrajina i njeni saveznici optužuju Rusiju da vodi osvajački rat u imperijalnom stilu.