Ukrajina dobija 31 dijete iz Rusije posle deportacije

Ukrajina dobija 31 dijete iz Rusije posle deportacije

Više od 30 djece ponovo je spojeno sa svojim porodicama u Ukrajini ove nedelje nakon duge operacije vraćanja iz Rusije, gde su odvedena iz okupiranih područja tokom rata, saopštila je u subotu humanitarna grupa. .

Kijev procijenjuje da je skoro 19.500 djece odvedeno u Rusiju od invazije Moskve u februaru prošle godine, u onome što osuđuje kao nezakonite deportacije.

Moskva, koja kontroliše delove istoka i juga Ukrajine, poriče da je otimala decu i kaže da su odvedena radi sopstvene bezbednosti.

„Sada se privodi kraju peta spasilačka misija. Ona je bila posebna po broju dece koju smo uspeli da vratimo, ali i zbog svoje složenosti“, rekao je Nikola Kuleba, osnivač humanitarne organizacije „Sačuvaj Ukrajinu“.

Grupa je pomogla ukrajinskim rođacima dece koja su odvedena u Rusiju u logistici, transportu i planiranju potrebnim da krenu na dugo putovanje da dovedu svoju decu i vrate ih.

Baka koja je trebalo da se sastane sa dvoje svojih unuka iznenada je umrla na putu i ​​deca su morala da ostanu u Rusiji, rekao je Kuleba, bivši ukrajinski komesar za prava deteta, na brifingu za medije u Kijevu.

Kuleba je rekao da su sva deca koju je spasila Ukrajina vratila u Ukrajinu rekla da niko u Rusiji ne pokušava da im pronađe roditelje u Ukrajini.

„Bilo je dece koja su promenila lokaciju pet puta u pet meseci, neka deca kažu da su živela sa pacovima i bubašvabama“, rekao je on. Deca su odvođena u, kako su Rusi zvali boravak u letnjim kampovima, iz okupiranih delova ukrajinske oblasti Harkov i Herson, rekao je Kuleba.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Troje dece – dva dečaka i devojčica – prisustvovalo je brifingu za medije u Kijevu. Save Ukraine saopštila je da su vraćeni u Ukrajinu tokom prethodne spasilačke misije prošlog meseca u kojoj je vraćeno ukupno 18 dece.

Troje dece je reklo da su razdvojeni od roditelja na koje su ruske vlasti vršile pritisak da pošalju svoju decu u ruske letnje kampove na dve nedelje, iz okupiranih delova oblasti Herson i Harkov.

Deca su na brifingu rekla da su bila primorana da ostanu u letnjim kampovima četiri do šest meseci i da su premeštena sa jednog mesta na drugo tokom boravka.

„Tretirali su nas kao životinje. Zatvoreni smo u posebnu zgradu“, rekao je Vitalij, dete iz Hersonske oblasti čije godine nisu bile jasne. Dodao je da im je rečeno da ih roditelji više ne žele.

Međunarodni krivični sud izdao je prošlog meseca nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za otmicu dece iz Ukrajine.

Moskva nije krila program u okviru kojeg je dovela hiljade ukrajinske dece u Rusiju iz okupiranih područja, ali to predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu siročadi i dece napuštene u zoni sukoba.

Rusija je odbacila navode MKS, rekavši da ne priznaje jurisdikciju MKS-a i proglasivši poternicu protiv Putina i Lvove-Belove ništavnom.

Lvova-Belova je na konferenciji za novinare ranije ove nedelje rekla da je njena komisija delovala iz humanitarnih razloga kako bi zaštitila interese dece u oblasti u kojoj se odvijala vojna akcija i da nikog nije preselila protiv njihove volje ili volje njihovih roditelja ili zakonskih staratelja, čiji su saglasnost se uvek tražila osim ako su nedostajali.

Katerina Raševska, advokat iz ukrajinske nevladine organizacije Regionalni centar za ljudska prava, rekla je na brifingu da prikupljaju dokaze kako bi izgradili slučaj da su ruski zvaničnici namerno spriječili povratak ukrajinske dece nazad u njihovu zemlju.

„U svakoj priči postoji čitav niz međunarodnih prekršaja i to ne može proći nekažnjeno“, rekla je ona.