U Španiji su tri rudara poginula nakon urušavanja rudnika potaše

U Španiji su tri rudara poginula nakon urušavanja rudnika potaše

Usled urušavanja rudnika potaše u gradu Surija u španskoj Kataloniji u četvrtak ujutro, poginula su tri rudara, prenosi Rojters.

Urušavanje rudnika, koji se nalazi oko 80 kilometara severno od Barselone, dogodilo se nešto pre 9 sati ujutru po lokalnom vremenu na dubini od oko 900 metara ispod zemlje, saopštili su spasioci.

Kompanija ICL Group Ltd iz Tel Aviva, čija podružnica Iberpotash upravlja rudnikom u Siriji, saopštila je da se dogodila „nesrećna podzemna nesreća“.

„Želimo da izrazimo najdublje saučešće porodicama trojice kolega koji su poginuli jutros dok su radili svoj posao“, navodi se u saopštenju Sindikata katalonskih rudara USOC.

Saučešće je izrazio i jedan broj katalonskih političara. „Želim da izrazim svu svoju podršku porodicama poginulih rudara, kao i svim njihovim kolegama u rudniku u Siriji“, rekao je predsednik Katalonije Pere Aragones tokom govora u regionalnom parlamentu.

Kako podseća Rojters, poslednja nesreća na rudniku Iberpotaš u Siriji dogodila se u decembru 2013. godine, kada su poginula dva radnika.

U decembru 2013. „Iberpotaš” je izvestio da su dva njegova radnika poginula od posledica urušavanja rudnika u Siriji.

Kalijum se koristi kao đubrivo u poljoprivredi, kao sirovina u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, kao i za proizvodnju eksploziva i stakla.