Malezija je zatražila da ponovo otvori istragu MH370 nakon tvrdnji o novim dokazima

Malezija je zatražila da ponovo otvori istragu MH370 nakon tvrdnji o novim dokazima

Od malezijskih vlasti se traži da pokrenu novu potragu za letom MH370, devet godina nakon što je nestao sa radara iznad Južnog kineskog mora. Zahtjev dolazi nakon što je američka kompanija za pomorsku robotiku Ocean Infiniti tvrdila da je pronašla nove dokaze o mogućoj lokaciji aviona.

Boing 777 je bio na putu od Međunarodnog aerodroma Kuala Lumpur za Peking sa 239 putnika 8. marta 2014, kada je nestao sa mreže manje od sat vremena svog putovanja.

Malezija, Kina i Australija su tri godine tragale za avionom u Indijskom okeanu, gde se verovalo da se srušio, da bi došli praznih ruku. Potraga je zvanično obustavljena u januaru 2017. godine, bez zaključka o tome šta se moglo dogoditi sa misterioznim letom.

Međutim, u razgovoru za Gardijan povodom devete godišnjice incidenta, izvršni direktor Ocean Infiniti Oliver Plankett rekao je da je nakon što je njegova kompanija sprovela sopstvenu neuspešnu potragu 2018. godine, sada dobila nove dokaze koji bi konačno mogli da dovedu do otkrića aviona.

Iako nije podelio detalje o nalazima, Planket je rekao da se nada da će u narednim nedeljama ubediti malezijsku vladu da odobri još jednu potragu i pokrene je kasnije ove godine ili 2024. Inicijativu takođe podržava Voice370 – grupa rođaka putnika koji su bili na brodu MH370 kada je nestao.

U međuvremenu, novi Netfliks dokumentarac pod nazivom „MH370: Avion koji je nestao“ ponovo je podstakao interesovanje javnosti za misteriju i rasvetlio nove teorije.

Cindi Hendri, volonterka istraživač u sada nepostojećoj kompaniji za satelitske snimke Tomnod, rekla je Netfliks filmskim stvaraocima da je pronašla nešto što je izgledalo kao krhotine aviona u Južnom kineskom moru samo nekoliko dana nakon što je avion nestao, hiljadama milja od glavnog područja pretraživanja.

Hendri, koji je pretraživao satelitske snimke, tvrdi da je pronašao delove olupine koji su se „skoro savršeno poklapali“ sa MH370 kod obale Vijetnama, blizu mesta gde je avion pao sa radara.

Istraživač kaže da je pokušala da kontaktira istražitelje i Malezija erlajns da podeli svoje nalaze, ali tvrdi da je ignorisana nakon što je britanska kompanija Inmarsat pokazala podatke koji sugerišu da se avion srušio u Indijskom okeanu.