Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale potresao Ekvador, prijavljeno je najmanje četiri smrtna slučaja

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale potresao Ekvador, prijavljeno je najmanje četiri smrtna slučaja

Zemljotres jačine 6,8 stepeni po Rihterovoj skali potresao je priobalni region Ekvadora i severnog Perua u subotu u podne, pri čemu su najmanje četiri osobe poginule, a oštećena je i struktura.

„Pozivam na smirenost i da se ljudi informišu preko zvaničnih kanala“, rekao je predsednik Ekvadora Giljermo Laso u tvitu.

Zemljotres, koji je američki Geološki zavod (USGS) izmerio magnitude 6,8, pogodio je na dubini od 66,4 km (41,3 milje) oko 10 kilometara (6,2 milje) od grada Balao u provinciji Guaias.

Vlasti su saopštile da nije verovatno da će zemljotres izazvati cunami.

Sekretarijat za upravljanje rizicima Ekvadora saopštio je u saopštenju da se zid srušio na vozilo, pri čemu je jedna osoba poginula u gradu Kuenka. U zajednici Machala, tri osobe su poginule, a više objekata se srušilo, uključujući dvospratnu kuću i pristanište, dok je više zajednica izgubilo struju.

Zemljotres je takođe doveo do strukturne štete u dve druge provincije, uključujući srušeni zid u supermarketu, a osetio se u više od polovine od 24 provincije u zemlji, saopštio je Sekretarijat.

Agencija je saopštila da je državna naftna kompanija Petroecuador evakuisala i obustavila aktivnosti u više objekata iz predostrožnosti, ali nije prijavila štetu.

„Svi smo istrčali na ulice… bili smo veoma uplašeni“, rekao je Ernesto Alvarado, stanovnik Isla Pune, ostrva u blizini epicentra, dodajući da su se neke kuće srušile.

Početni zemljotres praćen je sa dva slabija naknadna potresa u narednih sat vrijemena, saopštio je Geofizički institut Ekvadora.

Vlasti Perua saopštile su da se zemljotres osetio u sjevernom regionu zemlje i da nema neposrednih izvještaja o šteti ljudima ili objektima.