Žena iz Saudijske Arabije dobila je 45 godina zatvora zbog postova na društvenim mrežama

Žena iz Saudijske Arabije dobila je 45 godina zatvora zbog postova na društvenim mrežama

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je ženu na 45 godina zatvora zbog objava na društvenim mrežama, saopštila je grupa za ljudska prava, u najnovijem primeru obračuna sa aktivistkinjama nakon posete predsednika SAD Džoa Bajdena. u carstvo.

Saudijski Specijalizovani krivični sud osudio je Nuru bint Said al-Katani „verovatno u toku prošle nedelje“ po optužbama za „korišćenje interneta za kidanje (saudijske) društvene mreže“ i „kršenje javnog reda korišćenjem društvenih medija“, sa sedištem u Vašingtonu. Organizacija DAVN navodi se u saopštenju, pozivajući se na sudske dokumente.

Kancelarija za medije saudijske vlade nije odgovorila na zahtjev za komentar.

DAVN je rekla da se malo zna o Kahtani ili šta je pisalo u njenim objavama na društvenim mrežama i da nastavlja da istražuje njen slučaj.

Kahtanijeva presuda usledila je nekoliko nedelja nakon što je Salma al-Šehab, majka dvoje dece i kandidat za doktorske studije na Univerzitetu u Lidsu u Britaniji, osuđena na 35 godina zatvora zbog praćenja i retvitovanja disidenata i aktivista na Tviteru.

Najnoviji slučajevi usledili su nakon što je Bajden naveo zabrinutost za ljudska prava, što je glavna bolna tačka u odnosima između Vašingtona i njegovog tradicionalnog saveznika Rijada, tokom njegovog sastanka sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom u julu.

Vašington je prošle nedelje saopštio da je izazvao „značajnu zabrinutost“ kod Saudijske Arabije zbog Šehabine presude, koja je uključivala 34-godišnju zabranu putovanja zbog njenih tvitova.

Slučajevi Kahtani i Shehab su podvukli suzbijanje neslaganja koje je vodio princ Mohamed, de fakto saudijski vladar, iako se zalagao za reforme kao što je omogućavanje ženama da voze i podsticao projekte za otvaranje radnih mesta.

Rođaci saudijskih političkih zatvorenika u početku su se nadali da će Bajdenova poseta pomoći da se puste voljene osobe koje su zatvorene kao deo obračuna.

Abdulah al-Aud, direktor istraživanja za zalivsku regiju u DAVN-u, rekao je da su i u slučajevima Šebab i Kahtani saudijske vlasti koristile „zlonamerne“ zakone da ciljaju i kazne saudijske građane zbog kritikovanja vlade na Tviteru.

„Ali ovo je samo pola priče, jer čak ni prestolonaslednik ne bi dozvolio takve osvetoljubive i preterane kazne kada bi smatrao da će ove akcije biti dočekane značajnom osudom od strane Sjedinjenih Država i drugih zapadnih vlada. Jasno je da nisu“, Aud kaže se u saopštenju DAVN-a.

Saudijski zvaničnici kažu da kraljevstvo nema političke zatvorenike. „Imamo zatvorenike u Saudijskoj Arabiji koji su počinili zločine i kojima su suđeni naši sudovi i proglašeni su krivima“, rekao je Rojtersu prošlog meseca državni ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir.

„Pojam da bi oni bili opisani kao politički zatvorenici je smešan“, dodao je on.

Tenzije oko stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji bogate naftom zategnute su njene veze sa Sjedinjenim Državama, uključujući prava žena i ubistvo i rasparčavanje novinara Džamala Kašogija 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.