Osmina finala Svjetskog prvenstva 2022.: kvalifikovani timovi, raspored

Osmina finala Svjetskog prvenstva 2022.: kvalifikovani timovi, raspored

Pošto je počela nokaut faza Svjetskog prvenstva, evo pregleda timova koji su se plasirali u osminu finala na turniru u Kataru:

* U nokaut fazi timovi će igrati jedan protiv drugog, a pobjednički tim ide u narednu rundu. Ukupno su četiri kola: osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale, koje će se održati 18. decembra.

* Tu je i plej-of za treće mjesto između poraženih polufinala.

* Ako su rezultati na kraju uobičajenog vremena za igru jednaki, produžeci se igraju dva perioda od po 15 minuta. Ako je rezultat i dalje nerešen, sledi izvođenje jedanaesteraca kako bi se odredili pobednici.

GRUPA A

* Holandija je obezbedila plasman u osminu finala pobedama nad afričkim šampionom Senegalom i domaćinom Katarom, nadmašivši Grupu A uprkos nerešenom rezultatu 1-1 sa Ekvadorom.

* Aktuelni šampioni Afrike započeli su Svetsko prvenstvo porazom od Holandije, ali su preokrenuli bogatstvo pobedom od 3-1 nad domaćinom Katarom i odlučujućom pobedom od 2-1 nad Ekvadorom.

* Engleska je izborila ulaznicu za nokaut fazu kao prvo mesto u Grupi B sa 7 bodova, posle snažnih pobeda protiv Velsa i Irana i remija bez golova sa Sjedinjenim Državama.

* Sjedinjene Američke Države su se kvalifikovale kao drugoplasirani u Grupi B posle pobede nad Iranom od 1:0 u meču zasjenjenom političkom tenzijom nakon remija sa Velsom i Engleskom.

* Argentina se vratila na prvo mesto u Grupi C pobedom nad Meksikom i Poljskom posle šokantnog poraza u prvom meču od Saudijske Arabije. Sledeći duel sa Australijom u subotu.

* Poljska je izborila mesto u šesnaestini finala kao drugoplasirani u Grupi C posle pobede nad Saudijskom Arabijom, remija sa Meksikom i poraza od Argentine. U nedelju se sastaju sa Francuskom.

* Aktuelni šampion Francuska ispunila je očekivanja i postala prva ekipa koja se kvalifikovala za finale finala uzastopnim pobedama u Grupi D nad Australijom i Danskom, nakon čega je usledio poraz od Tunisa sa 1-0.

* Australija je zauzela mesto u 16 ​​finala kao drugoplasirani u Grupi D sa 6 bodova iz pobeda nad Tunisom i Danskom. U subotu igraju protiv Argentine.

* Japan se plasirao u 16 ​​finala kao malo verovatni pobednik Grupe E nakon što su Samurai Blue izveli dve zapanjujuće povratničke pobede nad Nemačkom i Španijom, izgubivši samo od Kostarike. U ponedeljak ih čeka duel sa Hrvatskom.

* Španija je izborila mesto u 16 ​​finala porazom protiv Kostarike, nakon čega je usledio remi sa Nemačkom i poraz od Japana. U utorak se sastaju sa Marokom.

* Maroko se našao na vrhu Grupe F pobedom nad Kanadom i Belgijom nakon remija bez golova sa Hrvatskom, a u utorak će igrati protiv Španije.

* Hrvatska se pridružila šesnaestini finala nakon dva remija bez golova sa Marokom i Belgijom i pobede nad Kanadom od 4-1. Sledeći meč sa Japanom će se održati u ponedeljak.

Grupa G:

* Brazil je rezervisao kartu za nokaut fazu uzastopnim pobedama protiv Švajcarske i Srbije, nakon čega je usledio poraz od Kameruna sa 1:0. U ponedeljak će se suočiti sa Južnom Korejom.

* Švajcarska je pobedom nad Srbijom od 3-2 i pobedom nad Kamerunom obezbedila drugo mesto u Grupi G, a u utorak će igrati sa Portugalom.

* Portugal je završio Grupu H porazom od Južne Koreje, ali je zadržao prvo mesto i u utorak se suočio sa Švajcarskom.

* Južna Koreja je izborila ulazak u nokaut fazu poslednjom pobedom nad već kvalifikovanim Portugalom, nakon remija bez golova sa Urugvajem i poraza od Gane.

KAKAV JE RASPORED ZA NOKAUT FAZU?

KOJE EKIPE SU VAN SVETSKOG KUPA?

* Grupa A: Ekvador i Katar

* Grupa B: Iran i Vels

* Grupa C: Meksiko i Saudijska Arabija

* Grupa D: Tunis i Danska

* Grupa E: Nemačka i Kostarika

* Grupa F: Belgija i Kanada

* Grupa G: Kamerun i Srbija

* Grupa H: Urugvaj i Gana