Nafta je pala 1,5% uoči sastanka OPEK+ i EU zabrane ruske nafte

Nafta je pala 1,5% uoči sastanka OPEK+ i EU zabrane ruske nafte

Naftni fjučersi su oslabili 1,5 odsto u nestabilnom trgovanju u petak uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih savjeznika (OPEK+) u nedjelju i zabrane EU ruske nafte u ponedeljak.

Fjučersi na naftu Brent su se smirili za 1,31 dolar, što je pad od 1,5 odsto, na 85,57 dolara po barelu. Fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) oslabili su 1,24 dolara, ili 1,5 odsto, na 79,98 dolara po barelu.

Oba ugovora su pala i izašla iz negativne teritorije, ali su zabeležila svoje prve nedjeljne dobitke na oko 2,5% i 5%, respektivno, nakon tri uzastopne nedjelje pada.

„Trgovci će oklevati da li će biti kratki tokom vikenda ako bude sve veća buka da bi OPEK mogao da pokuša da šokira i zadivi tržište na njihovom sastanku tokom vikenda“, rekao je Fil Flin, analitičar u Price Futures grupi.

Općenito se očekuje da će se OPEK+ pridržavati svog posljednjeg cilja smanjenja proizvodnje nafte za 2 miliona barela dnevno (bpd) kada se sastane u nedjelju, ali neki analitičari vjeruju da bi cijene sirove nafte mogle pasti ako grupa ne napravi dalje rezove.

„Nafta nosi znatno veći rizik za vikend i mogla bi da bude izuzetno nestabilna na otvorenom sledeće nedelje“, rekao je analitičar Oande Kreg Erlam, stav koji su ponovili i drugi analitičari.

Proizvodnja ruske nafte mogla bi pasti za 500.000 na 1 milion barela dnevno početkom 2023. zbog zabrane Evropske unije na morski uvoz od ponedeljka, izjavila su dva izvora velikih ruskih proizvođača.

Poljska se složila sa sporazumom EU o ograničenju cene ruske nafte na moru od 60 dolara po barelu, što bi omogućilo bloku da nastavi dalje sa formalnim odobravanjem sporazuma tokom vikenda, rekao je ambasador Poljske u EU Andžej Sadoš.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će gornja granica ruske cene nafte vrijemenom biti prilagodljiva kako bi Unija mogla da reaguje na razvoj tržišta.

Ruska nafta Urals trgovala se oko 70 dolara po barelu u četvrtak popodne. Ograničenje je osmišljeno da ograniči prihode na Rusiju, a da ne rezultira skokom cene nafte.

Šaljeći bikovske signale, Kina će za nekoliko dana objaviti ublažavanje svojih karantinskih protokola za COVID-19, rekli su izvori Rojtersu, što bi predstavljalo veliki pomak u politici drugog najvećeg svetskog potrošača nafte, iako analitičari upozoravaju da je značajno ponovno otvaranje privrede vjerovatno mjesecima.

Broj naftnih platformi u SAD, pokazatelj buduće proizvodnje, ostao je nepromenjen ove nedelje, prema podacima kompanije Baker Hughes. Brige su takođe ubrzale da američki škriljci više ne mogu da povećaju proizvodnju u kratkom roku.

Vladini podaci su takođe pokazali da su američki poslodavci dodali više poslova nego što se očekivalo u novembru, dok su se prosečne zarade po satu takođe povećale, potencijalno dajući Federalnim rezervama veći podsticaj da podignu kamatne stope.

Menadžeri novca smanjili su svoje neto duge pozicije na fjučersima i opcijama u SAD u sedmici do 29. novembra, saopštila je američka Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC).