NATO je poslao tim u Sjevernu Makedoniju da se suprotstavi hibridnim pretnjama

NATO je poslao tim u Sjevernu Makedoniju da se suprotstavi hibridnim pretnjama

Sjevernoatlantska alijansa poslala je delegaciju na visokom nivou u Sjevernu Makedoniju da pomogne zemlji članici NATO-a da se izbori sa posledicama nedavnih hibridnih napada.

Ovo je u srijedu izvestila pres služba NATO-a, piše Evropska pravda.

Panel eksperata, na čelu sa zamenikom generalnog sekretara NATO Džejmsom Apaturajem, treba da pomogne severnomakedonskim kolegama da procene nedavne hibridne napade, uključujući pretnje bombama i sajber napade, i da razgovaraju o daljoj podršci NATO-a.

„Severna Makedonija je pod ciljanim, produženim i ciničnim hibridnim napadom. Ali kao članica NATO-a, suočava se sa ovim izazovom ne sama, već kao deo porodice demokratija koje se drže zajedno i podržavaju jedna drugu“, naglasio je Apaturaj posle razgovora sa premijer – ministar Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Poslednjih meseci, NATO i saveznici su razmenili informacije i pružili tehničku podršku Severnoj Makedoniji u borbi protiv brojnih hibridnih napada.

Između ostalog, u decembru su vlasti Severne Makedonije morale da evakuišu 23 objekta nakon dobijanja dojava o nagaznim minama, za koje se pokazalo da su lažne.

Tada je premijer te zemlje sugerisao da su pretnje povezane sa stavom Severne Makedonije u vezi sa ratom u Ukrajini, gde je ona jasno stala na stranu NATO-a i učestvovala u sankcijama Rusiji.