Mađarska obećava da će se boriti na sudu EU za odbranu anti-LGBT zakona

Mađarska obećava da će se boriti na sudu EU za odbranu anti-LGBT zakona

Mađarski ministar pravde rekao je kasno u sredu da će se Budimpešta boriti pred Sudom pravde EU da odbrani zakon o obrazovanju za koji Brisel kaže da diskriminiše ljude na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Ministarka pravde Judit Varga rekla je u objavi na Fejsbuku da je podnela protivtužbu sudu jer će vlada ostati pri svom stavu da je obrazovanje stvar o kojoj odlučuju nacionalne vlade.

Anti-LGBT kampanja premijera Viktora Orbana eskalirala je u junu 2021. kada je parlament, kojim je dominirala njegova stranka Fides, usvojio zakon o zabrani upotrebe materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i promenu pola u školama.

Vlada je rekla da je cilj zakona da zaštiti decu, a ne da cilja LGBT zajednicu.

„Kao što smo i do sada radili, ići ćemo na zid ako se radi o zaštiti naše dece“, rekao je Varga i dodao da je neophodno pridržavati se zakona i da će biti preduzete dalje mere. Ona nije precizirala šta će to biti.

Zastoj dolazi u trenutku kada je Brisel suspendovao isplatu milijardi evra preko potrebnih fondova EU Mađarskoj dok Budimpešta ne sprovede reforme za poboljšanje nezavisnosti pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Evropska komisija uputila je Mađarsku Sudu pravde EU zbog anti-LGBT zakona sredinom 2022.

Komisija je saopštila da smatra da zakon krši pravila unutrašnjeg tržišta EU, osnovna prava pojedinaca i vrednosti EU.

Orban je rekao u govoru prošlog meseca, braneći zakone: „Rodna propaganda nije samo… brbljanje duginih boja, već najveća pretnja koja uhodi našu decu. Želimo da naša deca budu ostavljena sama… Ovakva stvar nema mesto u Mađarskoj, a posebno ne u našim školama“.