Pfizer je spreman da lansira RSV vakcine za starije odrasle osobe, trudnice u SAD i Evropi

Pfizer je spreman da lansira RSV vakcine za starije odrasle osobe, trudnice u SAD i Evropi

Američki proizvođač lekova Pfizer (PFE.N) spreman je da lansira svoju vakcinu protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) za starije odrasle osobe i trudnice u SAD i Evropi kasnije ove godine, saopštili su rukovodioci u četvrtak.

I Pfizer i britanski proizvođač lekova GSK (GSK.L) imaju RSV vakcine za koje se nadaju da će lansirati u SAD i Evropi ove godine, do odobrenja regulatora.

„Očekujemo odobrenje i u SAD i u Evropi na vreme za uvođenje na jesen“, rekla je Kena Svonson, šef odeljenja za istraživanje i razvoj virusnih vakcina u Pfizeru, na brifingu za medije na najvećoj lokaciji kompanije za proizvodnju i pakovanje na globalnom nivou.

RSV je vodeći uzrok upale pluća kod novorođenčadi i starijih osoba, a decenije istraživanja su konačno rezultirale dvema uspešnim vakcinama koje se Pfizer i GSK utrkuju da uvedu.

Oko 14.000 ljudi umire godišnje u SAD od bolesti donjih respiratornih puteva izazvanih virusom, a analitičari vide tržište vakcine od više milijardi dolara do kraja decenije.

GSK je u sredu rekao Rojtersu da je takođe spreman da ove godine lansira svoju RSV vakcinu za starije odrasle osobe u SAD bez ograničenja u snabdevanju.

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) trebalo bi da donese odluku o odobrenju obe vakcine do maja.

Analiesa Anderson, Pfizer-ov šef za istraživanje i razvoj vakcina, rekla je na istom brifingu da kompanija predviđa populaciju od oko 4 miliona trudnica godišnje u SAD-u koje bi na kraju mogle da prime vakcinu protiv RSV-a, iako će tržištu trebati vremena da se formira.

S obzirom na to koliko je RSV zarazan, najbolji način da se beba zaštiti od zaraze virusom i teškog oboljenja je vakcinisanje njihovih majki tokom trudnoće, rekao je Anderson.

GSK je prošle godine dobrovoljno prekinuo svoje kliničko ispitivanje sopstvene RSV vakcine na trudnicama i trenutno nastavlja da koristi svoju vakcinu samo na starijim odraslim osobama, rekao je portparol kompanije Rojtersu u četvrtak.