Mađarska delegacija u Stokholmu izjavila je da podržava zahtjev Švedske za ulazak u NATO

Mađarska delegacija u Stokholmu izjavila je da podržava zahtjev Švedske za ulazak u NATO

Parlamentarna delegacija Mađarske, nakon sastanka sa predsednicom švedskog parlamenta, izjavila je da podržava zahtev Švedske za članstvo u NATO, piše Asošijeted pres.

U utorak je mađarska delegacija rekla da će parlament u Budimpešti na kraju ratifikovati kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

„Podržavamo članstvo Švedske u NATO. Jasno smo stavili do znanja da mađarska vlada, mađarski predsednik, premijer i većina mađarskih parlamentaraca nedvosmisleno podržavaju članstvo Švedske u NATO“, rekao je potpredsednik mađarskog parlamenta Čaba Gende.

On je dodao da je neophodno unaprediti bilateralne odnose Budimpešte i Stokholma.

Neki mađarski poslanici su ranije izrazili sumnju da li da podrže nastojanja Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, navodeći ono što su nazvali „otvorenim lažima“ Stokholma i Helsinkija o stanju demokratije u Mađarskoj.

„Bilo bi prikladno da švedski političari, predstavnici vlada i poslanici Evropskog parlamenta, na osnovu potpuno lažnih činjenica, ne bi trebalo da ukazuju i pretpostavljaju da zemlji nedostaje vladavina prava“, rekao je Gende.

Delegacija, koja se sastala sa predsednikom švedskog parlamenta Andreasom Norlenom u Stokholmu, posetiće i Finsku kako bi razjasnila svoj stav.

Poseta dolazi u vreme kada se u Stokholmu održava neformalni dvodnevni sastanak ministara odbrane EU, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaje se sa premijerom Ulfom Kristersonom u švedskoj prestonici. Švedska trenutno predsedava Evropskom unijom.

Putovanje u dve severne zemlje odložilo je planove za ratifikaciju ponuda, pomerajući glasanje za dve nedelje. O ovom pitanju će mađarski parlament glasati na sednici koja počinje 20. marta.

Turska i Mađarska ostale su jedine zemlje NATO koje nisu ratifikovale prijave Švedske i Finske za pridruživanje Alijansi.

Budimpešta nije javno postavila nikakve zahtjeve prema Helsinkiju i Stokholmu, ali je šef frakcije Fidesa Viktora Orbana Mate Kočis rekao da se sada vodi „ozbiljna debata“ o pridruživanju dvije zemlje. Mađarska je odlučila da pošalje delegaciju u Švedsku i Finsku radi proučavanja „političkih sporova”.