Globalna populacija će ove godine dostići 8 milijardi – UN

Globalna populacija će ove godine dostići 8 milijardi – UN

Generalni sekretar UN pohvalio je napredak čovečanstva, ali je podsjetio da je ono još uvijek „u opasnosti“

Očekuje se da će svijetska populacija sredinom novembra ove godine dostići prekretnicu od osam milijardi, a predviđa se da će Indija sledeće godine nadmašiti Kinu kao najmnogoljudnija zemlja, saopštile su Ujedinjene nacije.

Izveštaj UN objavljen u ponedeljak predviđa da bi svijetska populacija mogla da poraste na oko 8,5 milijardi 2030. godine, na 9,7 milijardi u 2050. i na 10,4 milijarde u 2100. godini.

Prema podacima UN, svetska populacija je u porastu delom zbog opadanja mortaliteta, sa globalnim očekivanim životnim vijekom od 72,8 godina u 2019. godini, što je skoro devet godina duže nego 1990. Istovremeno, organizacija je saopštila da tempo rasta se postepeno usporava.
Izveštaj – pod nazivom „Izgledi za svijetsku populaciju do 2022.“ – takođe predviđa da će se stanovništvo širom svijeta nejednako povećavati, pri čemu će samo osam zemalja u razvoju činiti više od polovine očekivanog rasta. U pitanju su Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija.

Datum objavljivanja poklopio se sa Svijetskim danom stanovništva. U svojoj poruci tom prilikom, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pohvalio je dostignuća čovečanstva. Istovremeno je napomenuo da je prekretnica od osam milijardi „podsetnik na našu zajedničku odgovornost da brinemo o našoj planeti“, dodajući da su pandemija Covid-19, klimatska kriza, ratovi i humanitarne katastrofe pokazali da je svet „u opasnosti“.

Gutereš je rekao da svijet još uvek muči velika rodna nejednakost i napadi na prava žena.

„Dostizanje globalne populacije od osam milijardi je brojčano obeležje, ali naš fokus uvek mora biti na ljudima“, ponovio je on.

izvor RT