Dr Tea Dakić na temu abortusa

Dr Tea Dakić na temu abortusa

Nedavna dešavanja u Hrvatskoj kada pacijentkinji u šestom mjesecu trudnoće ljekari iz četiri bolnice nijesu htjeli da urade abortus uz pozivanje na prigovor savjesti iz vjerskih razloga, uprkos činjenici da joj je plod napadnut malignim tumorom koji je veći od njega, Dakić vidi kao tužan i civilizacijski nazadan potez.

– Malo je reći da sam izuzetno neprijatno zatečena ovim slučajem o kojem bruji cijeli region i žao mi je što je nečija lična tragedija na ovakav način dospjela u javnost. Veoma je tužno, civilizacijski nazadno, a prije svega nedopustivo

da jedna žena nije mogla da obavi prekid trudnoće iz medicinskih indikacija u svojoj, već je morala da traži neophodnu medicinsku uslugu u susjednoj državi. Nadam se da će oni koji su joj uskratili prava biti adekvatno sankcionisani – istakla je Dakić, prenosi Pobjeda

Komisija kojom rukovodi naša sagovornica nije dobijala prijave i prigovore koji bi se, u ovom smislu, odnosili na eventualno kršenje Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Kako ističe, situacija koja se desila u Hrvatskoj nije se dešavala u našoj zemlji, bar da je to poznato javnosti.

– Vjerujem da bismo do sada znali da je neko bio uskraćen za neophodnu njegu i liječenje – istakla je Dakić.

Na Javnom servisu organizovana je prije nekoliko dana debata na temu abortusa, u kojoj su gostovali Slađana Ćorić (Ministarstvo zdravlja), Vojislav Šimun (specijalista ginekologije i akušerstva KCCG), Gojko Perović (protojerej-stavrofor SPC) i Paula Petričević (feministkinja, aktivistkinja i profesorica filozofije).

Tema koja je na zvaničnom Tviter nalogu Javnog servisa prvobitno naslovljena ,,Abortus – žensko, državno ili crkveno pitanje“ promijenjena je u ,,Pravo na prekid trudnoće – DA ili NE“, da bi na kraju, zbog burnih reakcija javnosti tokom dana, naslov glasio „Abortus – od ustavnog prava do tabu teme“.

Zbog toga su se građani i građanke prije emitovanja emisije okupili ispred zgrade RTCG, ne kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog „aspiracija strane crkve da kontroliše i upravlja životima žena, a posredno kontroliše rađanje i sudbine ljudi, a što je mitropolit te crkve Joanikije Mićović nedavno najavio, a Javni servis ovakvim konceptom očigledno i podržao“.

Negodovanje je posebno izazvalo učešće u emisiji predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Gojka Perovića.

Komentarišući njegovo prisustvo u emisiji na ovu temu, Dakić je Pobjedi kazala da razumije da predstavnici vjerskih zajednica imaju i potrebu i pravo da se obraćaju pripadnicima tih svojih zajednica, da sa njima obrađuju teme od javnog i ličnog značaja i, naravno, da to nije i ne smije biti problematično.

– Ono što jeste problematično je što je Javni servis temu abortusa najavio kao otvoreno pitanje, te senzacionalizovao tu najavu u kontekstu očekivano polarisanih stavova učesnika, ali i sugestije da prekid trudnoće uopšte i može biti pitanje crkve ili bilo koje druge vjerske institucije, što je u državi sekularnog uređenja nedopustivo – istakla je Dakić.

Dakle, kako ističe, problem je najava i inicijalna predstavka, a ne sami učesnici emisije.

– Iako su diskusije i rasprave na sve relevantne teme uvijek dobrodošle, Javni servis ipak nije debatni klub niti tribina za vježbanje retoričkih sposobnosti i ne bi smio da bude podijum za dodatnu tribalizaciju ionako podijeljenog društva, niti platforma na kojoj se dovode u pitanje osnovna ljudska prava na autonomiju, tjelesni integritet i privatni život. Javni servis bi morao da postavlja i održava visoke standarde dobre prakse i etike i da u svakoj situaciji bude branik prava i sloboda svih građana. Što se sadržaja same emisije tiče, ono što jeste bilo sporno je to da visoki predstavnik jedne vjerske zajednice interpretira navodno naučne stavove o genetskom materijalu i razvoju fetusa, a koji su, zapravo, poluinformacije i parapodaci koji onda logično i dovode do posve neinformisanih, nenaučnih i netačnih zaključaka – poručuje Dakić.

Nije prvi put, kako kaže, da se laici i medicinski neobrazovana lica bave pitanjima koja prevazilaze njihova znanja i kompetencije, ali je problematično kada im se za to daje prostor u medijima, a naročito na Javnom servisu, problematična je i upotreba riječi kojima se vrijeđa bilo čije dostojanstvo ili plasiranje stavova kojima se žena razmatra kao neautonomno biće ili biće koje nije cilj samo sebi, već sredstvo za ostvarivanje drugih ciljeva, a da na takve pojave voditeljka i urednica ne reaguje.

– Javni servis bi morao da zna i da čini bolje i da održava najviše moguće profesionalne i etičke standarde rada u medijima – smatra Dakić.