Bivši kineski ministar osuđen na smrt

Bivši kineski ministar osuđen na smrt

Bivši kineski ministar pravde Fu Dženghua osuđen je na smrt zbog korupcije i zloupotrebe položaja, javili su državni mediji u četvrtak, dodajući da će kazna biti zamenjena doživotnom robijom posle dve godine.

Tužioci su osudili Fua da je koristio svoj autoritet kao najvišeg državnog službenika javne bezbednosti za razmenu usluga za poklone i novac u vrednosti od oko 117 miliona juana (17,3 miliona dolara). U zamenu za pomaganje drugima u poslovnim operacijama, pravnim slučajevima i obezbeđivanju službenih pozicija, visokorangirana figura Narodnog političkog konsultativnog kongresa primala je mito, zloupotrebljavajući svoje ovlašćenje, navodi se u presudi Privremenog narodnog suda u Čangčunu u provinciji Đilin. od strane državnih medija.

Osramoćeni zvaničnik je bio ministar pravde od 2018. do 2020. godine nakon duge karijere u policiji i službi bezbednosti. Takođe je predvodio nekoliko sopstvenih velikih istraga o korupciji. On je u oktobru pao pod sumnju, optužen za „ozbiljna kršenja discipline i nacionalnih zakona“.

Trojica bivših šefova pokrajinske policije takođe su osuđena ranije ove nedelje, optuženi i za korupciju i za nelojalnost predsedniku Si Đinpingu. Svi, uključujući Fua, navodno su bili deo rivalske frakcije koju predvodi bivši visoki bezbednosni zvaničnik Sun Lijun, koji čeka kaznu po optužbama za primanje mita, manipulisanje tržištem hartija od vrednosti i posedovanje ilegalnog vatrenog oružja.

Si je razbijanje korupcije postavio kao kamen temeljac svoje vladavine otkako je preuzeo najvišu funkciju u zemlji 2012. Preko 100.000 ljudi je optuženo za korupciju samo tokom njegove prve tri godine na funkciji, a istrage su otvorene protiv više od 1.500 javnih zvaničnika. Desetine visokih vojnih zvaničnika takođe su kažnjene otkako je započeo svoj krstaški rat protiv takozvanih „tigrova i muva“.

Očekuje se da će Si u oktobru biti podržan od strane Partije za treći mandat, što će ga učiniti prvim kineskim liderom od Mao Cedunga koji je služio tri mandata. U junu je ponovio svoju politiku „nulte tolerancije“ prema korupciji u govoru pred Stalnim komitetom Politbiroa, upozoravajući da će „odlučno eliminisati dvoličnu osobu koja deluje protiv janga i jina stranke“. ”