Žena sa pištoljem-igračkom uzela zarobljenu ušteđevinu iz Bejrutske banke

Žena sa pištoljem-igračkom uzela zarobljenu ušteđevinu iz Bejrutske banke

Žena u pratnji aktivista i mašući, kako je rekla, pištoljem igračkom, provalila je u srijedu u ekspozituru bejrutske banke, uzela 13.000 dolara iz svoje zarobljene ušteđevine.

Sali Hafez je rekla lokalnoj televiziji Al-Jadeed da joj je potreban novac za finansiranje lečenja raka svoje sestre. Rekla je da je više puta posećivala banku da traži svoj novac i da joj je rečeno da može da prima samo 200 dolara mesečno u libanskim funtama. Hafez je rekla da je pištolj igračka pripadao njenom nećaku.

„Prethodno sam molila upravnika filijale za moj novac, i rekla sam mu da mi sestra umire, da mi nije preostalo mnogo vremena“, rekla je u intervjuu. „Došao sam do tačke u kojoj nisam imao šta drugo da izgubim.

Banke u Libanu u nedostatku gotovine uvele su stroga ograničenja za povlačenje deviza od 2019. godine, vezujući ušteđevinu miliona ljudi. Otprilike tri četvrtine stanovništva palo je u siromaštvo dok ekonomija male mediteranske zemlje nastavlja da raste.

Hafez i aktivisti grupe pod nazivom Depositors’ Outcri ušli su u ekspozituru BLOM banke i upali u kancelariju menadžera. Naterali su zaposlene u bankama da predaju 12.000 dolara i ekvivalent od oko 1.000 dolara u libanskim funtama.

Hafez je rekla da ima ukupno 20.000 dolara ušteđevine zarobljene u toj banci. Rekla je da je već prodala mnoge svoje lične stvari i da je razmišljala o prodaji svog bubrega kako bi finansirala lečenje raka svoje 23-godišnje sestre.

Nadin Nakhal, klijent banke, rekla je da su uljezi „svuda unutra polili benzinom, izvadili upaljač i pretili da će ga upaliti“. Ona je rekla da je žena sa pištoljem pretila da će pucati na menadžera ako ne dobije novac.

Hafez je u video snimku uživo koji je objavila na svom Fejsbuk nalogu rekla da nije nameravala da naudi. „Nisam provalila u banku da bih nekoga ubila ili zapalila“, rekla je ona. „Ovde sam da dobijem svoja prava.“

Hafez je slavljen kao heroj širom društvenih medija u Libanu, jer se mnogi u maloj krizi pogođenoj zemlji bore da sastave kraj s krajem i povrate svoju ušteđevinu. Podsticala je druge da preduzmu slične mere kako bi povratili svoju ušteđevinu.

Neki od aktivista su sa Hafezom ušli u banku, dok su drugi protestovali na ulazu. Hafez je na kraju otišao sa gotovinom u plastičnoj kesi, rekli su svedoci.

Bezbjednosne snage koje su stajale ispred uhapsile su nekoliko aktivista, uključujući čoveka koji je nosio nešto što je ličilo na pištolj. Nije odmah bilo jasno da li je i ovo bio pištolj igračka.

Incident se dogodio nedeljama nakon što je vozač dostavljača hrane provalio u drugu filijalu banke u Bejrutu i ​​sedam sati držao 10 ljudi kao taoce, zahtevajući desetine hiljada dolara svoje zarobljene ušteđevine. Većina ga je slavila kao heroja.

Liban se više od dve godine bori da sprovede ključne reforme u svom desetkovanom bankarskom sektoru i ekonomiji. Do sada nije uspela da postigne sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom o programu oporavka koji bi otključao milijarde dolara međunarodnog zajma i pomoći kako bi zemlja ponovo postala održiva.

U međuvremenu, milioni se bore da se izbore sa nestašicama struje i rastućom inflacijom.

„Moramo da zaustavimo sve što nam se dešava u ovoj zemlji“, rekao je Nakhal. „Svačiji novac je zaglavljen u bankama, a u ovom slučaju je neko bolestan. Moramo pronaći rešenje.”