Francuski sud dosuđuje odštetu za pad aviona u Jemeniji 2009

Francuski sud dosuđuje odštetu za pad aviona u Jemeniji 2009

Francuski sud je u srijedu naložio jemenskoj avio-kompaniji koja je upravljala putničkim avionom koji se srušio u Indijski okean 2009. da plati odštetu usamljenom preživelom sa leta i porodicama 65 poginulih francuskih državljana.

Let za Jemeniju je poleteo iz Pariza, pokupio više putnika u južnom francuskom gradu Marseju i zaustavio se u Sani u Jemenu, gde su se 142 putnika i 11 članova posade ukrcali na drugi avion da bi nastavili ka glavnom gradu Komorskih ostrva, ostrvske države u blizini Afrike. Istočna obala.

Zastareli Erbas A310 srušio se oko 15 kilometara (9 milja) od obale Komora 30. juna 2009. dok je pokušavao da sleti na jakom vetru. Ukupno su poginule 152 osobe.

Jemenija, koja je vodeći jemenski avioprevoznik, optužena je pred pariskim sudom za „ubistvo iz nehata i nenamerne povrede“. Suđenje u građanskom postupku završeno je u junu.

Kompanija je negirala odgovornost. Ali sud je naložio Jemeniji da plati 225.000 evra (237.000 dolara) odštete preživeloj Bahiji Bakari i porodicama francuskih žrtava.

Jemenski advokati rekli su da će se žaliti na presudu.

Većina putnika na brodu bila je sa Komora.

Bakari, koji je u trenutku pada imao 12 godina, preživeo je držeći se za plutajuće krhotine iz aviona 11 sati pre nego što je spašen. Ona je zadobila prelom ključne kosti, prelom kuka, opekotine i druge povrede, a u udesu joj je preminula majka.

Sada ima 25 godina, Bakari je dala snažno svedočenje u prepunoj pariskoj sudnici u maju, zasluživši pohvale za svoju hrabrost od sudija i advokata.

Drugi svedoci su osudili ono što su tvrdili da je loše stanje vazdušnog saobraćaja iz Jemena, koji je od tada bio upleten u brutalni građanski rat. Neki su tvrdili da je Jemenija više zainteresovana za profit nego za brigu o putnicima.

Advokat porodica žrtava, Said Larifu, osudio je rad putničkih aviona za koje je tvrdio da su „leteći kovčezi“.

2015. godine, dva francuska suda koja su nadgledala građanske postupke naložila su Jemeniji da isplati više od 30 miliona evra (31,6 miliona dolara) porodicama žrtava, koje su žalile zbog sporosti postupka između Francuske i Komorskih ostrva, bivše kolonije koja je postala nezavisna 1975. .

Avio-kompanija je 2018. godine potpisala poverljivi ugovor sa 835 korisnika, koji su morali da čekaju još nekoliko godina da dobiju nadoknadu.