Kraljica počiva sa Filipom i njenim roditeljima u kapeli u Vindzoru

Kraljica počiva sa Filipom i njenim roditeljima u kapeli u Vindzoru

Nakon pompe i raskošnosti velike državne sahrane, kraljica Elizabeta Druga je položena sa suprugom i roditeljima na intimnoj ceremoniji u Vindzoru, daleko od medijskih kamera.

Kralj Čarls III i stariji članovi kraljevske porodice okupili su se kasno u ponedeljak na privatnu ceremoniju sahranjivanja u kapeli Svetog Đorđa, gotičkoj crkvi na teritoriji zamka Vindzor u kojoj se od 15. veka održavaju kraljevska venčanja, krštenja i sahrane.

Ranije u ponedeljak, 800 ožalošćenih, među kojima su mnogi i kraljičino osoblje, pridružilo se članovima kraljevske porodice u kapeli na predanoj službi — poslednjoj javnoj ceremoniji koja je završila 10 dana nacionalne žalosti na kojoj su bile ogromne vojne parade, milja dugi redovi u Londonu da vide kraljičin kovčeg leži u državi, i prva britanska državna sahrana otkako je bivši premijer Vinston Čerčil umro 1965. godine.

Nasuprot tome, sahranjivanje kasno u ponedeljak bilo je mnogo intimnijeg razmera. Kraljevski zvaničnici rekli su da je to bila „duboko lična porodična prilika“ i da se postupak nije prenosio na televiziji. Rekli su da je kraljica sahranjena zajedno sa posmrtnim ostacima princa Filipa u memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI, u sklopu crkve Svetog Đorđa.

Kada je Filip, kraljičin muž sa 73 godine, umro prošle godine, njegov kovčeg je bio postavljen u drugom delu kapele Svetog Đorđa, spreman da bude premešten u spomen-kapelu kako bi se pridružio kraljici kada je umrla.

Roditelji Elizabete II, kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta, takođe su tamo sahranjeni zajedno sa pepelom princeze Margaret, mlađe sestre pokojnog monarha koja je umrla 2002.

Sent Džordž je počivalište 10 bivših britanskih monarha, uključujući Henrija VIII i obezglavljenog Čarlsa I. Takođe je dom Ordena podvezice, drevnog viteškog reda koji je osnovao kralj Edvard III 1348. godine.

Prošle godine kraljica se oprostila od Filipa u Svetom Đorđu na sahrani koja je „sigurna od COVID-a“. Ceremonija obeležavanja Filipove smrti bila je utišana zbog strogih ograničenja pandemije, a samo 30 ožalošćenih bilo je dozvoljeno da uđe u kapelu u to vreme.

Sent Džordž i Vindzor su bili istaknuti tokom celog kraljičinog života. Kapela je bila mesto gde je obeležila mnoge Božiće i Uskrs, i gde je proslavila venčanja troje svojih unuka: princ Hari se tamo oženio Megan Markl 2018, kao i princeza Eugenie i Jack Brooksbank. Piter Filips, kraljičin najstariji unuk, oženio se tamo sa Odum Keli 2008.

Kraljica je većinu svojih vikenda provodila u Vindzoru, tihom i privatnijem skloništu daleko od vreve Bakingemske palate u centru Londona.

Zamak – za koji se veruje da je najveći okupirani zamak na svetu – takođe je bio mesto gde su mlade princeze Elizabet i Margaret poslate da žive tokom Drugog svetskog rata dok su njihovi roditelji bili zauzeti ratnim naporima.

Poslednjih godina kraljica je zamak Vindzor učinila svojom glavnom rezidencijom, nakon što se tamo preselila početkom 2020. na početku pandemije koronavirusa.