Investitori u farme i hranu suočavaju se sa gubitkom od 150 milijardi dolara zbog klimatskih promjena

Investitori u farme i hranu suočavaju se sa gubitkom od 150 milijardi dolara zbog klimatskih promjena

Najveće poljoprivredne i prehrambene kompanije mogle bi da izgube do četvrtine svoje vrijednosti do 2030. ako se ne prilagode novoj vladinoj politici i ponašanju potrošača vezanih za klimatske promjene, rekli su u novom izveštaju aktivisti koji su povezani sa Ujedinjenim nacijama.

Istraživanje koje će biti predstavljeno u utorak je sagledalo kako bi 40 velikih kompanija, uključujući poljoprivredne proizvođače i trgovce hranom, moglo da prođe pod scenarijima koji se nazivaju ključnim za smanjenje emisija, kao što je da vlade nameću cene emisija ugljenika ili ako potrošači smanje potrošnju mesa.

Studija, koju je pregledao Rojters njuz, pokazala je da bi vrednost kompanija opala u proseku za oko 7% do 2030. godine, što je ekvivalentno gubicima investitora od oko 150 milijardi dolara, ako ne usvoje nove prakse.

Istovremeno, poslovne oblasti poput biljnog mesa i obnove šuma nude istim kompanijama velike nove mogućnosti, navodi se u izveštaju.

Izveštaj ne navodi konkretne kompanije tako da se ne uzima kao savet za investiranje, rekao je predstavnik kampanje.

Objavljuje ga Race to Zero, kampanja koju podržavaju UN za rešavanje klimatskih promena. Istraživači su koristili podatke kompanije Vivid Economics, koja je deo konsultantske firme McKinsei & Co. Izveštaj će biti predstavljen na Climate Veek-u u Njujorku, nizu događaja vezanih za okupljanje svetskih lidera u gradu.

Bekers je rekao da nalazi pokazuju važnost prethodnih poziva investitorima i kompanijama da eliminišu robu vezane za proizvode poput stoke, palminog ulja i soje koji doprinose krčenju šuma. Više od 100 globalnih lidera prošle godine obećalo je da će zaustaviti i preokrenuti krčenje šuma i degradaciju zemljišta do kraja decenije.

„Realnost je surova: rizik prirode brzo postaje sastavni faktor rizika ulaganja“, rekao je Peter Harison, izvršni direktor Schroders Plc, u izjavi koju je poslao predstavnik Race to Zero.