Produžen pritvor još 2 mjeseca bivšem predsjedniku Privrednog suda

Produžen pritvor još 2 mjeseca bivšem predsjedniku Privrednog suda

Bivšem predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću produžen je pritvor za još dva mjeseca zbog sumnje da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio deset kompanija za 661.496 eura.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, u istražnom zatvoru će ostati i ostali uhapšeni članovi njegove grupe : stečajni upravnici Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinoviću, Sreten Mrvaljević, i vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević i Darko Perović.

Jovanić je 18. maja privremeno udaljen od vršenja sudijske dužnosti dok je za vršioca dužnosti na ovoj poziciji izabrana sutkinja ovog suda Dijana Raičković.

Odluka o privremenom udaljenju Jovanića donešena je na zahtjev Disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje sudije nakon što je Jovaniću 12. Maja određen pritvor.

Jovaniću i djelu njegove grupe su početkom maja stavljene lisice na ruke dok su procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnica firme za obezbjeđenje Stana Čelebić, vlasnica kompanije ,,Ogimar“ Danijela Laković i kandidat za sudiju u Privrednom sudu Vladan Nikolić dodijeljen status osumnjičenih ali oni nisu uhapšeni.

Jovanić se sumnjiči da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju a čiji članovi su postali Zejak, Jović, Lješković, Radinović, Mrvaljević, Globarević, Čelebić, Perović, Markišić, Golubović, Nikolić i Laković.

U sklopu ove kriminalne organizacije su i podgoričke kompanije ,,Titan Sekjuriti, ,,Sekuritas Monetnegro“, ,,Ogimar“ kao i nikšićka firma ,,Top force system“ i više N. N. osoba.

SDT sumnjiči Jovanića da je koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda, kao i sudijsku funkciju, nezakonito uvećavao troškove stečajnog postupka u čemu su mu pomagali određeni stečajni upravnici.

Pripadnici ove kriminalne grupe imonsku korist su pribavljali tako što je po nalogu Jovanića sa računa Privrednog suda avansiran novac na račun stečajnog dužnika a navodno u cilju vođenja stečajnog postupka a potom se taj novac prebacivao na račune članova ove kriminalne grupe prije zaključenja stečajnog postupka.

Prodajom imovine firme u stečaju pokrivao bi se dug sa računa Privrednog suda.

U ovom slučaju država bi ostala neoštećena, dok bi oštećeni bili stečajni dužnici i povjerioci.

Prema sljedećem scenariju, Jovanić je preko stečajnih upravnika, određenih kompanija i lica uvećavao troškove stečaja na štetu stečajnih dužnika i povjerilaca a u korist kriminalne organizacije.

Za sada su malverzacije ove grupe utvrđene u stečajnim postupcima kompanija: ,,Euromix Tours“ d.o.o. Budva, ,,Sotto la colina“ doo Podgorica, ,,Tehnostar“ d.o.o. Berane, ,,Nega Tours Montenegro“ d.o.o. Budva, ,,Jastreb“ d.o.o. Podgorica, ,,Trgošped“ d.o.o. Rožaje, ,,Montel“ (motel Glava zete) d.o.o. Nikšić, PRINC&CO d.o.o. Kotor, ,,Bjelasica Rada“ AD Bijelo Polje.

Okrivljeni Zolak, Jović i Mrvaljević kada su se po nalogu Jovanića u stečaknim postupcima pojavljivali kao stečajni upravnci imali su zadatak da odugovlače stečajni postupak u cilju prouzrokovanja što većih troškova. To su činili tako što bi angažovali saradnike, advokate, te fizičko obezbjeđenje čak i u situacijama kada je to bilo nepotrebno.

Zolak se u stečajnim postupcima osim u ulozi stečajnog upravnika pojavljivao i kao procjenitelj imovine firme u kojoj je proglašen stečaj.

Zolak se sumnjiči da je u dogovoru sa procjeniteljima Markišićem i Golubovićem dogovarao da ispostave fiktivne fakture kako bi svoju ponudu za stečajnog dužnika predstavio kao najpovoljniju, iako je njegova procjena višestruko prevazilazila realne troškove procjene.

U nekim od deset stečajnih postupaka koji su za sada predmet pažnje Zolak i Lješković su se pojavljivali kao saradnici stečajnog upravnika i, koristeći ovu poziciju, su fiktivnim procjenama i inventarisanjem uvećavali troškove stečajnog postupka.

Na osnovu fiktivno pruženih usluga oni su primali novčana sredstva sa računa stečajnog dužnika i po nalogu Jovanića taj novac transferisali u korist kriminalne organizacije.

Po istom scenariju Globarević, Čelebić i Perović su u ime komapnija ,,Titan security“, „Top force system“ i „Securitas Montenegro“ imali zadatak da neistinito fakturišu usluge fizičkog obezbjeđenja objekata stečajnih dužnika kako bi uvećali troškove stečajnog postupka na teret stečajnih dužnika, a u korist kriminalne organizacije.

Kandidat za sudiju Privrednog suda Nikolić se sumnjiči da je u stečajnom postupku 553/15 primio iznos protivpravne imovinske koristi za kriminalnu organizaciju, dok je Danijela Laković imala zadatak da kao osnivač i izvršni direktor kompanije ,,Ogimar“ po nalogu Jovanića registruje vebsajt koji će služiti za oglašavanje stečajnih postupaka. Na taj način fakturisale bi se usluge Privrednom sudu i sticala sredstva za kriminalnu organizaciju koju bi Jovanić raspoređivao.

izvor AntenaM