Predviđeno ograničavanje marži u trgovinama za osnovne proizvode

Predviđeno ograničavanje marži u trgovinama za osnovne proizvode

Cijene vrtoglavo rastu jer je Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje osnovnih proizvoda, koji je Skupština usvojila prije mjesec, još neprimjenljiv zato što nema podzakonskog akta. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma za Radio Crne Gore kažu da su pripremili Nacrt odluke kojom je predviđeno ograničavanje marži u trgovinama na veliko i malo, za ulje, brašno, so i šećer, o čemu će se uskoro izjasniti i Vlada. 

Iz resora Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je podzakonski akt spreman i da će uskoro biti usvojen.

„Ovim zakonom je predviđeno da će Vlada, podzakonskim aktom utvrditi mjere ograničavanja cijena i listu proizvoda na koje se zakon odnosi. Vlada ima obavezu da se utvrđene mjere preispituje periodično, a najmanje jednom u tri mjeseca. Ministarsvo ekonomskog razvoja i turizma kontinuirano prati cijena osnovnih životnih namirnica, na mjesečnom nivou, na bazi podataka koje dobija od Uprave za inspekcijske poslove tj Tržišne inspekcije, a koji se prikupljaju sa terena, te na taj način ministarstvo raspolaže informacijama o cijenama i maržama određenih prehrambenih artikala.

S tim u vezi, Ministarsvo ekonomskog razvoja i turizma je pripremilo Nacrt odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od značaja a život i zdravlje ljudi, kojom je predviđeno ograničavanje marži u trgovini na veliko i malo za sledeću grupu proizvoda: brašno, ulje, so i šećer. Nacrt je poslat predstavnicima Unije poslodavaca i Privredne komore na uvid i biće uskoro poslat Vladi Crne Gore na usvajanje“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja našem Radiju.

izvor AntenaM