Optuženi za nasilje nad Radusinovićem negirali krivicu

Optuženi za nasilje nad Radusinovićem negirali krivicu

Optuženi za nasilje nad dvadesetogodišnjim Davidom Radusinovićem – Podgoričani Lazar Radulović i Matija Vlahović i Obren Kovačević nijesu u sudnici priznali krivicu. To juče, pred sudijom Dragom Ćetkovićem , nije učinio ni ni Petar Božović , koji tvrdi da nije ni učestvovali u tuči.

Toj petorki sudi se zbog optužbi da su 3. marta 2023. godine, oko 22.30 sati, napali i pretukli Radusinovića jer je nosio majcu sa obilježjima Fudbalskog kluba “Crvene zvezda”.

Radulović je, odgovarajući na pitanje advokata Miloša Damjanovića , ustvrdio da je u noći incidenta koristio psihoaktivne supstance.

”Bio sam pod uticajem kokaina”, kazao je on.

Pravni zastupnik oštećenih, advokat Damir Lekić , prigovorio je tom iskazu, dodajući da odbrana nije u skladu sa drugim dokazima. Sudu je ukazao i na institut liberea in causa (skrivljena neuračunljivost – prim. aut).

”Ne priznajem krivicu. Priznajem samo da sam ga udario tri puta”, rekao je Vlahović..

Na saslušanju u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon što je uhapšen, tvrdio je da je te noći branio Radulovića.

Navodno, pritrčao je nakon što je vidio da njegovog druga neko udara šakama u predjelu glave.

On je, prema izjavama svjedoka, Radusinovića tukao prvo šakama, a potom i palicom u predijelu glave i tijela. To je, tvrdi ODT, učinio nakon što je Radusinović odbio da sa sebe skine majcu sa “Zvezdinim” obilježjima.

Vlahović je promjenio dio iskaza, odnosno, u sudnici je tvrdio da Božović nije učestvovao u napadu.

”Dodajem da na licu mjesta nije bio okrivljeni Petar Božović, a to nisam rekao na saslušanju u tužilaštvu, jer tada nisam znao da je uhapšen”, kazao je Vlahović. U ODT-u je rekao da Radusinovića nisu tukli ni Grgović ni Kovačević.

Nakon što ga je sudija pitao da objasni razliku u izjavama, rekao je da Božovića nije pominjao u tužilaštvu, jer nije ni znao da je uhapšen.

”Tek sam u karantinu saznao. On nije bio tamo”, odgovorio je Vlahović.

Njegova pravna zastupnica, advokatica Maja Turković , u sudnici se, u ime porodice Vlahović, izvinila porodici Radusinović.

”Roditeljima Matije Vlahovića je izuzetno žao što se dogodio ovaj nemili događaj i što je u istom učestvovao njihov sin. Njegovo učešće strogo osuđuju i ne opravdavaju, i jako im je važno da oštećeni Radusinović bude dobro…Moj branjenik je spreman da snosi krivičnu odgovornost u granicama svog priznanja, ali ni više ni manje od toga”, rekla je advokatica.

Iako nije priznao krivicu, Vlahović se, takođe, izvinio oštećenima i njihovim porodicama.

”Da mogu vratiti vrijeme, nikada ne bih napravio isto”, rekao je on.

On je, prema izjavama svjedoka, Radusinovića tukao prvo šakama, a potom i palicom u predijelu glave i tijela.

Ognjen Petrić ispričao je u tužilaštvu, a juče je u sudnici rekao da ostaje pri svojoj izjavi, da je vidio kako Vlahović tom palicom udara i Miletu Petrovića .

Grgović, koji je negirao krivicu, na pitanje svog advokata Dušana Jovovića kazao je da su se u noći incidneta, ispred igraonice PC Gammer, zadržali oko dva minuta.

”Nakon toga, sa Filipom Toškovićem sam se uputio ka parku iza zgrade, gdje se nalazio moj drug Jovan Ražnatović . Potom smo se zajedno uputili ka centru grada”, rekao je Grgović, odgovarajući na pitanja svog advokata.

”Moj otac došao je za mene oko 22.05 sati, nakon toga smo pošli do moje babe u Momišićima, da uzmem telefon, a potom ka našoj porodičnoj kući u Novom Selu”, rekao je Božović, odgovarajući na pitanja svog branioca, advokata Jovovića.

Oštećeni David Radusinović kazao je da u svemu ostaje kao kod izjave date ODT-u Podgorica.

”Nemam ništa da dodam”, rekao je on. Tužiocu je, ranije, do detalja ispričao kako je napadnut, ko je udarao njega i njegove prijatelje…

Braniteljka Kovačevića, advokatica Nina Lakić , prigovorila je iskazima svjedoka oštećenih, u dijelu koji se razlikuju sa iskazom njenog branjenika.

Isto je učinio i advokat Jovović, branilac Božovića i Grgovića, dodajući da oni nisu bili na mjestu događaja.

Advokat Damjanović prigovorio je dijelu navoda koji se razilaze sa navodima odbrane okrivljenog Radulovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. jun, kada bi, prema najavi, u sudnici trebalo da se odgledaju snimci sa nadzornih kamera.

Nedugo nakon izvinjenja Radusinovićima, advokatica Turković u sudnici je prigovorila iskazu pretučenog dvadesetogodišnjaka.

”Smatram da je način na koji je opisao sporni događaj – da ga je više lica mučki udaralo po čitavom tijelu i glavi, u dijametralnoj suprotnosti sa iskazima okrivljenih. U prilog mojoj tezi, da je istina bliža opisu događaja od strane okrivljenih, ide i nalaz i mišljenje vještaka sudsko-medicinske struke”, rekla je advokatica.

”Obren Kovačević, Grbović i Božović nisu bili tu, a oštećeni je rekao da jesu”, kazao je Vlahović nakon što je pročitan iskaz Radusinovića.

Advokatica Turković i ostali branioci oštećenih, osim pravnog zastupnika Lazara Radulovića, advokata Damjanovića, prigovorili su i izjavama svjedoka oštećenih.

Turković je ocijenila je da su njihovi iskazi nelogični, neistiniti, preuveličani i sračunati kako bi se pomoglo njihovom zajedničkom drugu, oštećenom Radusinoviću.

Branilac Grgovića i Božovića, advokat Dušan Jovović, kazao je da njegovi klijenti nisu učestvovali u incidentu, niti bili na mjestu događaja.

Drugovi i otac jednog od okrivljenih ometali su fotoreportera “Vijesti” Borisa Pejovića da fotografiše privođenje Vlahovića i Radulovića.

Nakon što su zatvorski policajci parkirali “maricu” pored zgrade Osnovnog suda u Podgorici, i krenuli da izvode Radulovića i Vlahovića, ta grupa muških osoba ispriječila se između okrivljenih i Pejovića, a neki su podigli i ruke kako bi ih zaštitili od njegovog aparata.

Nijesu, međutim, ostvarili fizički kontakt sa fotoreporterom.