Većina stanovnika EU smanjila je potrošnju na osnovne stvari – Blumberg

Većina stanovnika EU smanjila je potrošnju na osnovne stvari – Blumberg

Oko 71 odsto potrošača u EU promenilo je svoje kupovne navike da bi hrana ostala na stolu usred krize troškova života, izvestio je Blumberg u ponedeljak, pozivajući se na istraživanje američke kompanije za istraživanje tržišta IRI.

Prema izvještaju, „umor od inflacije“ u regionu doveo je do „ponašanja za suočavanje“ koje nije viđeno od 1970-ih i 1980-ih, kao što su preskakanje obroka, smanjenje potrošnje na hranu, kupovina zastarelih dobara ili artikala po sniženim cenama .

Nekih 58% je prinuđeno da smanje osnovne stvari, a 35% koristi ličnu štednju ili uzima kredite za plaćanje računa.

„Očigledno je da spremnost potrošača da troše pati i da će se smer putovanja verovatno pogoršati – sa verovatnoćom daljeg oštrog rasta cena s obzirom na visoke ulazne troškove i nestabilne cene energije“, rekao je viši potpredsednik IRI Ananda Roj, komentarišući nalazima.

Više od polovine ispitanika je takođe otkrilo da planiraju da smanje naručivanje hrane, dok je 47% reklo da će ograničiti posete restoranima, barovima i kafićima.

Roj je sugerisao da će se, pošto inflacija verovatno neće smanjiti u bliskoj budućnosti, i potrošači i trgovci na malo morati da se prilagode novoj realnosti.

„Postoji nekoliko teških odluka za kupce na karticama, a trgovci na malo i brendovi će učiniti dobro da dugo i pažljivo sagledaju kako će odgovoriti na potrebe kupaca“, rekao je on.

Rast cijena u EU je u septembru skočio na novi rekord od 10,9% na godišnjem nivou, izvestila je prošle nedelje statistička agencija Evrostat. Povećanje je i dalje uzrokovano troškovima hrane, goriva i energije. Kao rezultat toga, poverenje potrošača u celom bloku ostaje blizu rekordno niskog nivoa, palo je peti uzastopni kvartal u trećem kvartalu ove godine, prema Deloitteovom Consumer Tracker-u.