Indija je naložila Guglu da dozvoli plaćanja trećim licima, što je još jednom kaznilo

Indija je naložila Guglu da dozvoli plaćanja trećim licima, što je još jednom kaznilo

Google kompanije Alphabet Inc ne bi trebalo da ograničava programere aplikacija da koriste usluge naplate ili obrade plaćanja trećih strana u Indiji, saopštilo je u utorak antimonopolsko telo ove zemlje, pošto je kaznilo američkog giganta sa 113 miliona dolara zbog nekonkurentne praksi.

Komisija za konkurenciju Indije (CCI) je saopštila da je Google (GOOGL.O) koristio svoju „dominantnu poziciju“ da primora programere aplikacija da koriste svoj sistem plaćanja u aplikaciji, napominjući da je prodaja digitalne robe u aplikaciji ključno sredstvo za programere da monetizuju svoj rad.

Potez CCI-a je najnoviji korak za Gugl na jednom od njegovih prioritetnih tržišta, gde ga je nadzorni organ u četvrtak kaznio sa još 162 miliona dolara zbog antikonkurentnih praksi u vezi sa njegovim Android operativnim sistemom i zatraženo je da promeni svoj pristup svojoj Android platformi.

Portparol Gugla je rekao: „Održavajući niske troškove, naš model je pokrenuo digitalnu transformaciju Indije i proširio pristup stotinama miliona Indijaca“.

„Ostajemo posvećeni našim korisnicima i programerima i razmatramo odluku da procenimo sledeće korake.“

Američki gigant može da uloži žalbu na naredbe pred indijskim tribunalom.

Od Google-a je takođe zatraženo da usvoji 8 pravnih lekova ili prilagođavanja operacija u roku od tri meseca, uključujući i neograničavanje „programera aplikacija da koriste bilo koje usluge naplate/obrade plaćanja trećih strana, bilo za kupovinu u aplikaciji ili za kupovinu aplikacija“, navodi CCI na 199 stranica. naređenje reče.

Google bi trebalo da obezbedi potpunu transparentnost u komunikaciji sa programerima aplikacija i detalje o naplaćenim naknadama za usluge, dodaje CCI.

Naredba bi bila veliko olakšanje za indijske startape i manje kompanije koje su se dugo protivile Guglovoj politici nametanja korišćenja sopstvenog sistema plaćanja programerima aplikacija.

Istraga o Googleovom platnom ekosistemu započeta je 2020. godine, nakon što je protiv Gugla pokrenut antimonopolski slučaj. Pas čuvar je zadržao u tajnosti identitet podnosioca žalbe na njegov zahtev.

Naval Chopra, antimonopolski partner u indijskoj advokatskoj firmi Shardul Amarchand koja je zastupala tog podnosioca žalbe, rekla je Rojtersu u utorak da će nalog CCI pomoći da se obezbedi zdrava konkurencija i smanje troškovi za programere aplikacija.

„Naredba CCI-ja kojom se Google nalaže da dozvoli alternativne sisteme za obradu plaćanja ukloniće veštačku barijeru koju je Gugl postavio“, rekao je Čopra, odbivši da otkrije ime podnosioca žalbe za koju je podneo slučaj.

Gigant pretraživača takođe se suočava sa posebnom istragom o svom poslovnom ponašanju na indijskom tržištu pametne televizije.

CCI-jev potez od četvrtka nazvao je „velikim neuspehom za indijske potrošače i preduzeća“, dodajući da će pregledati narudžbu i odlučiti o svojim sledećim koracima.

Gugl se suočio sa kritikama širom sveta, uključujući i Južnu Koreju, jer je naložio programerima softvera koji koriste njegovu prodavnicu aplikacija da koriste vlasnički sistem plaćanja u aplikaciji koji naplaćuje provizije do 30% za kupovine obavljene u okviru aplikacije. U poslednje vreme, Google je počeo da dozvoljava alternativne sisteme plaćanja u više zemalja.

Googleov Android operativni sistem pokreće 97% od 600 miliona pametnih telefona u Indiji, prema Counterpoint Research.