Ukrajina obustavlja deo izvoza ruskog gasa u Evropu

Ukrajina obustavlja deo izvoza ruskog gasa u Evropu

Ukrajina će obustaviti deo izvoza ruskog gasa u Evropu koji teče gasovodima kroz zemlju zbog prekida na ključnim tranzitnim tačkama, saopštio je u utorak operator sistema za prenos gasa (GSTOU), prenosi CNN.

Usred ruske invazije, Ukrajina je nastavila svoje operacije transporta ruskog gasa kroz zemlju.

Međutim, GSTOU je rekao da je trenutno „nemoguće ispuniti obaveze“ prema evropskim partnerima zbog „mešanja okupacionih snaga“. U njemu se navodi da je mešanje Rusije, uključujući i neovlašćeno preuzimanje gasa, „ugrozilo stabilnost i bezbednost“ ukrajinskog sistema za transport gasa.

Zbog toga je odlučeno da se u sredu u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu obustavi rad na ulaznoj tački gasne merne stanice Sohranivka i granične kompresorske stanice Novopskov, preko kojih skoro trećina gasa iz Rusije ide u Evropu – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno. – je tranzit.

Ukrajina je saopštila da bi možda mogla da prebaci privremeno nedostupne kapacitete iz Sohranovke na kontrolni punkt Sudža na teritoriji pod kontrolom Ukrajine.

Međutim, ruska državna energetska kompanija Gasprom saopštila je da je „tehnološki nemoguće“ prebaciti prenos gasa u Ukrajinu na novu ulaznu tačku, navodi se u saopštenju agencije.

Ostavite odgovor