Veliki proizvođač palminog ulja razmatra rešenje za krizu snabdevanja

Veliki proizvođač palminog ulja razmatra rešenje za krizu snabdevanja

Malezijski ministar za robu kaže da bi smanjenje izvoznih poreza bilo privremeno

Malezija se sprema da smanji izvoznu taksu na palmino ulje usred globalne nestašice jestivog ulja i rastuće potražnje, izjavila je u utorak za Rojters ministarka industrije i roba Plantationa Zuraida Kamarudin.

„U ovim kriznim vremenima, verovatno možemo da se malo opustimo kako bismo mogli da izvozimo više palminog ulja“, rekao je Kamarudin, dodajući da je planirano smanjenje da bude privremena mera. Ona je napomenula da bi porez mogao biti smanjen sa sadašnjih 8% na čak 4-6%.

Prema rečima zvaničnika, njeno odeljenje je već prosledilo predlog rezanja Ministarstvu finansija, gde je formirana komisija koja će utvrditi njegovu izvodljivost. Kamarudin je rekla da očekuje odluku već sledećeg meseca.

Osim smanjenja poreza, Malezija takođe planira da da prioritet snabdevanju palminim uljem za prehrambenu industriju zaustavljanjem koraka za sprovođenje svog mandata za biodizel B30, u kojem će deo malezijskog biodizela biti pomešan sa 30% palminog ulja, najavio je zvaničnik.
Malezija je drugi najveći svijetski proizvođač palminog ulja, koje se koristi u raznim proizvodima, od hrane do hemikalija za domaćinstvo, i čini oko 60% svetskih isporuka biljnog ulja. Prema Kamarudinu, nekoliko uvoznika, uključujući Indiju, Iran i Bangladeš, pozvali su Maleziju da smanji porez i čak je predložilo barter trgovinu za tu robu. Nestašica na globalnom tržištu jestivog ulja se pojačala nakon što je ruska vojna operacija u Ukrajini poremetila isporuke suncokretovog ulja , dok je najveći svijetski proizvođač palminog ulja Indonezija zabranila izvoz.

Ostavite odgovor