U Crnoj Gori gorivo jeftinije nego u regionu

U Crnoj Gori gorivo jeftinije nego u regionu

Nekad smo u Crnoj Gori plaćali skuplje gorivo od skoro svih zemlja regiona, ali i mnogih EU članica poput Slovenije, Austrije ili Luksemburga, a danas plaćamo najjeftinije. Očigledno je da se i najsloženija pitanja mogu riješiti kad za to postoji jasna politička volja – ocijenio je šef Medijskog tima i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić, prenosi Pobjeda.

Socijaldemokratska partija je, kako je istakao, pet godina snažno instistarala na smanjenju akciza na gorivo, a čak 14 puta predlagala taj zakon u Skuštini Crne Gore.

– I upravo je to i bio jedan od prvih poteza nove skupštinske većine, na predlog 43. Vlade, jer su one umanjene za čak 50 odsto. Zahvaljujući toj činjenici, građani Crne Gore danas plaćaju najjeftinije gorivo u regionu po cijeni od 1,58 eura po litru dizela odnosno 1,66 eura za litar benzina. U poređenju s tim, cijene dizela u regionu kreću se od 1,69 eura u Makedoniji do 2,15 eura po litru u Albaniji. Cijena benzina u državama regiona je takođe veća od cijene u Crnoj Gori i kreću se od 1,71 eura po litru u Bosni i Hercegovini pa do 2,02 eura u Albaniji – precizirao je Stanić.

Nažalost, dodaje, ove cijene su i dalje izuzetno visoke zbog agresije Rusije na Ukrajinu i globalne tražnje.

– Ali smo sigurni da bi crnogorska privreda i građani bili u veoma teškoj situaciji da su cijene značajno veće od 2 eura po litru. Imajući u vidu da je gorivo u Crnoj Gori značajno jeftinije nego u zemljama regiona, možemo očekivati, da kao turistička, ali i tranzitna zemlja ostvarimo veće prihode nego što je poslije ovog smanjenja akciza očekivano – kazao je Stanić.

U svakom slučaju, prema njegovim riječima, smanjenje akciza je samo jedan od elemenata borbe za očuvanje životnog standard građana i snaženja crnogorske privrede. 

– Pred nama je izazovan i neizvjestan period zbog krize koja je zahvatila cijeli svijet i neophodno je učiniti dodatne napore kako bi se građani Crne Gore zaštitili od poremećaja na tržištu, pogotovo energenata i hrane – zaključio je Stanić.