Tržišna inspekcija ovog puta konačno dobija zakonska ovlašćena da može da kontroliše formiranje cijena u veleprodajama što do sada nije mogla

Tržišna inspekcija ovog puta konačno dobija zakonska ovlašćena da može da kontroliše formiranje cijena u veleprodajama što do sada nije mogla

Hoće li ograničavanje marži na brašno, šećer, so i ulje značiti niže cijene u prodavnicama? Građani imaju podijeljena mišljenja, dok trgovci kažu ne mogu da garantuju da će odluka Vlade uticati na pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica. Napominju da sve zavisi od nabavnih cijena koje su visoke. 

Odluka Vlade o ograničavanju marži na ulje, brašno, so i šećer, kako građani većinom tvrde, neće mnogo uticati na njihove budžete jer su, kažu, cijene svih proizvoda u posljednje vrijeme drastično porasle. 

Da bi ograničavanje marži trebalo da znači i neznatno niže cijene osnovnih namirnica u prodavnicama, smatra i urednik ekonomske redakcije Javnog servisa Zoran Leković.  

„Ministarstvo održivog razvoja i turizma je radilo analizu za 22 proizvoda osnovnih životnih namirnica i te marže nijesu bile bog zna kako visoke tako da građani ne očekuju puno koristi od toga. Podsjetimo da je ova odluka malo zakašnjela to je podzakonski akt koji je donesen 10.maja Kako sreće da je donijeta i ta odluka tada bi građani imali više koristi“, rekao je Leković.

Ograničavanje marži je treća u nizu mjera kojom država pokušava da ublažiti rast cijena. Prethodno je ukinut porez na brašno i ulje ,dok su akcize na gorivo prepolovljene.Efekti tih mjera ipak, bili su zanemarljivi na budžete građana.

Leković se nada da tako neće biti ovog puta.

„Tržišna inspekcija ovog puta konačno dobija zakonska ovlašćena da može da kontroliše formiranje cijena u veleprodajama što do sada nije mogla.Od aktivnosti inspekcije će zavisiti primjena ove odredbe“, kaže Leković. 

izvor RTCG