Trgovina između Rusije i EU pada – zvanično

Trgovina između Rusije i EU pada – zvanično

Trgovinski promet između Rusije i EU pao je za trećinu u periodu od aprila do decembra 2022. zbog zapadnih sankcija Moskvi, otkrio je prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov.

Ruska trgovina sa EU značajno je opala, rekao je zvaničnik. „Istovremeno raste trgovinski promet u istočnom i južnom pravcu“, rekao je Belousov u sredu.

Zamenik premijera je istakao da je u periodu april-decembar prošle godine ruski trgovinski promet sa Turskom, Egiptom i zemljama Persijskog zaliva skoro udvostručen, dok je sa zemljama jugoistočne Azije i Kinom povećan za više od 17%.

Zvanična statistika pokazuje da je EU 2020. godine bila vodeći trgovinski partner Rusije, sa 37,3% ukupne robne razmene zemlje sa svetom. Preko 36% uvoza Rusije dolazilo je iz EU, a 37,9% njenog izvoza otišlo je u blok od 27 zemalja.

Ukupna robna razmena između Rusije i bloka iznosila je 257,5 milijardi evra (275 milijardi dolara) u 2021, prema podacima Evropske komisije. Uvoz EU je vredeo 158,5 milijardi evra (170 milijardi dolara) i dominirali su gorivo i proizvodi rudarstva, posebno mineralna goriva, drvo, gvožđe i čelik i đubriva.

U međuvremenu, prošlog leta EU je izvezla 43% manje robe u Rusiju u odnosu na isti period pre godinu dana. Poređenja radi, Kina je prošlog leta izvezla 23 odsto više robe u Rusiju u odnosu na 2021, navodi se u izveštaju Kil instituta za svetsku ekonomiju.