Svjetska banka, partneri pokrenuli sistem za praćenje za čišćenje tržišta ugljenika

Svjetska banka, partneri pokrenuli sistem za praćenje za čišćenje tržišta ugljenika

Svjetska banka i partneri, uključujući Singapur, pokrenuli su u sredu globalni sistem praćenja kako bi očistili neprozirno tržište za karbonske kredite i pomogli zemljama u razvoju da brzo i jeftinije prikupe preko potrebna finansijska sredstva za klimu.

Karbonski krediti – koji se stvaraju kroz aktivnosti kao što su sadnja šuma ili izvlačenje ugljen-dioksida štetnog za klimu iz vazduha – prodaju se zagađivačima kako bi se nadoknadile njihove emisije kao način da im se pomogne da dostignu neto nultu emisiju kako bi ograničili globalno zagrevanje.

Dok se vlade prepiru oko pravila za trgovanje takozvanim kreditima za usklađenost, pokreću se projekti za generisanje novih kredita, a zemlje uspostavljaju registre za njihovo praćenje.

Takođe su se pojavili napori privatnog sektora koji nude kredite za „dobrovoljna“ tržišta ugljenika, dok ih niz registara kao što su Verra i Gold Standard akredituje i prati.

Dobrovoljno tržište od 2 milijarde dolara ostalo je malo. Kritičari navode zabrinutost uključujući lošu transparentnost tržišta, ograničenu ponudu kredita i pitanja u vezi sa kvalitetom projekata.

Nova baza podataka – nazvana Climate Action Data Trust (CAD Trust) – ima za cilj da reši ova pitanja tako što će sve podatke o projektu i ugljenikovim kreditima objediniti na jednom mestu i učiniti ih besplatnim za javnost.

„Cilj nam je bio da stvorimo ovaj globalni, javni sloj podataka koji omogućava ljudima da steknu bolji uvid u ono što se dešava širom sveta, u različitim jurisdikcijama, u različitim programima“, rekao je Chandra Shekhar Sinha, savetnik Grupe za klimatske promene u Svetska banka, rekao je Rojtersu.

„U mogućnosti smo da ga pratimo, izbegavamo dvostruko računanje (i) da otkrijemo koje su inovacije koje se dešavaju“, i nadamo se da stvorimo „trku ka vrhu“ istovremeno sa spuštanjem barijera za ulazak na tržište učesnika.

CAD Trust, suosnivač sa Međunarodnim udruženjem za trgovinu emisijama (IETA), obezbediće platformu koja navodi različite postojeće registre otklanjanja ugljenika kako bi kompanijama i zemljama olakšala deljenje podataka.

Sonam ​​Tashi, glavna kancelarija za planiranje u Butanskom ministarstvu ekonomskih poslova, rekla je za Rojters da će novi portal CAD Trust omogućiti zemlji da uštedi oko milion dolara početnih troškova za pristup tržištu, u poređenju sa troškovima postavljanja sopstvenih sistema.

„To nam zaista pomaže… da preskočimo ceo proces učenja. Uvodi nas u korak sa onim što je potrebno na tržištu ugljenika“, rekao je on.

On je rekao da je Butan u razgovorima sa mogućim kupcima koji žele detalje o tome kako se registruju, verificiraju i nadgledaju karbonski krediti iz njegovih šuma.

„Ovde će nam pomoći fond Svetske banke“, rekao je Taši. „CAD Trust ispunjava sve tehničke zahtjeve zemalja domaćina i kupaca.“

Korišćenje CAD Trust-a znači da bi Butan vjerovatno mogao da počne da prodaje kredite 2023. – godinu dana ranije nego da zemlja nije mogla da pristupi tom objektu, rekao je on.