Indonežanski bombaš samoubica ostavio poruku u kojoj kritikuje novi krivični zakon

Indonežanski bombaš samoubica ostavio poruku u kojoj kritikuje novi krivični zakon

Osumnjičeni islamistički militant, ljut zbog novog krivičnog zakona Indonezije, ubio je još jednu osobu i ranio najmanje 10 u napadu bombom samoubice u policijskoj stanici u gradu Bandungu u srijedu, saopštile su vlasti .

Vjeruje se da je bombaš samoubica povezan sa grupom koju je inspirisala Islamska država Džama Anšarut Daulah (JAD) i da je ranije bio u zatvoru zbog optužbi za terorizam, rekao je šef indonežanske policije Listjo Sigit Prabovo na konferenciji za novinare.

Šef policije rekao je da je napadač, identifikovan kao Agus Sujatno, pušten krajem 2021. godine i da su istražitelji na mestu zločina pronašli desetine dokumenata koji protestuju protiv kontroverznog novog krivičnog zakona zemlje.

„Pronašli smo desetine papira koji protestuju protiv nedavno ratifikovanog krivičnog zakona“, rekao je on.

Iako postoje odredbe zasnovane na šerijatu u novom krivičnom zakonu koji je parlament ratifikovao u utorak, islamističke tvrdolinijaše mogli su naljutiti drugi članovi koji bi mogli da se koriste za suzbijanje širenja ekstremističkih ideologija, kažu analitičari.

Šef policije Zapadne Jave Suntana ranije je rekao za Metro TV da su vlasti na licu mesta pronašle plavi motocikl za koji veruju da ga je koristio napadač.

Uz bicikl je bila zakačena poruka sa porukom u kojoj se novi krivični zakon proglašava „nevernim proizvodom“, rekao je Suntana.

Tod Eliot, viši bezbednosni analitičar u Konkord konsaltingu u Džakarti, rekao je da je verovatno napad planiran već neko vreme i da predstavlja ideološko odbacivanje novih zakona zemlje.

„Iako je sva pažnja usmerena na neke od ovih šerijatskih odredbi u krivičnom zakonu i kako je to pokazatelj širenja konzervativnog islama u Indoneziji, postoje i promene u krivičnom zakonu koje tvrdolinijaši ne bi podržali“, rekao je on. .

„Uključujući i stavljanje van zakona bilo koje ideologije koja je protiv državne ideologije, Pancasila, a to bi uključivalo i ekstremističku ideologiju.

Video snimak sa mesta napada u sredu pokazuje dim koji se diže iz oštećene policijske stanice, sa krhotinama na zemlji.

„Odjednom sam čuo zvuk eksplozije… Video sam nekoliko policajaca kako izlazi iz stanice i nisu mogli da hodaju kako treba“, rekao je za Rojters Hanes, 21-godišnji ulični prodavac koji je bio svedok eksplozije.

Islamistički militanti su poslednjih godina izvršili napade u najvećoj naciji sveta sa muslimanskom većinom, uključujući crkve, policijske stanice i mesta koja posećuju stranci.

Pripadnici JAD-a bili su odgovorni za seriju samoubilačkih napada na crkve u gradu Surabaja 2018. Te napade su počinile tri porodice, koje su takođe zakačile samoubice svojoj maloj deci i ubile najmanje 30 ljudi.

Godine 2021. par mladenaca iz JAD-a izveo je bombaški napad samoubice na katedralu u Makasaru, ubivši samo sebe.

U nastojanju da se obračuna sa militantima, Indonezija je stvorila novi strogi zakon protiv terorizma nakon samoubilačkih bombaških napada povezanih sa JAD-om.

Grupa, koja je sada u velikoj meri podeljena, znatno je oslabljena talasom hapšenja od strane antiterorističke agencije poslednjih godina, kažu analitičari.