Strahovi od nestanka struje podstiču Britance da kupuju generatore i baklje

Strahovi od nestanka struje podstiču Britance da kupuju generatore i baklje

Britanci se pripremaju za moguće nestanke struje tako što će, pored zimske odeće, termo donjeg veša i sveća, nabaviti zalihe prenosnih generatora i baklji.

National Grid je ovog mjeseca upozorio da bi se Britanija mogla ove zime suočiti sa planiranim prekidima struje u kućama i preduzećima u trajanju od tri sata ako ne bude mogla da uvozi struju iz Evrope i bori se da privuče dovoljno uvoza za gorivo za elektrane na gas.

Upoređivanje podataka iz prvih 11 dana oktobra 2021. sa istim periodom ove godine pokazalo je povećanje prodaje generatora od 203% i povećanje prodaje gorionika i gorionika za glavu od 43%, Toolstation, deo Travis Perkinsa (TPK.L), Najveći britanski prodavac građevinskog materijala, saopštio je u petak.

„Iako je daleko od izvesnog da će Nacionalna mreža morati da pribegne nestanku struje ove zime, jasno je da se kupci pripremaju za ovaj najgori scenario“, rekao je portparol Toolstation-a, napominjući da se generatori mogu koristiti za napajanje električne opreme kao što su lampe, grejači ventilatora i televizori.

Podaci iz Toolstation-a zovu se ovonedeljnim izveštajem istraživača tržišta Kantara koji kaže da Britanci nabavljaju sveće i jorgane.

Lanac robnih kuća Džon Luis je prošle nedjelje rekao da ljudi prave zalihe termo donjeg veša, rukavica i kućnih haljina.

Energetski regulator Ofgem rekao je da britanska domaćinstva ove zime treba da smanje upotrebu gasa i električne energije gde je to moguće kako bi se smanjili troškovi i smanjio rizik od nestanka struje.