EU može da ukine bezvizni režim sa Srbijom

EU može da ukine bezvizni režim sa Srbijom

Evropska komisija ne isključuje prekid bezviznog režima sa Srbijom ako balkanska država ne uspe da zaustavi ilegalne migracije sa svoje teritorije u Evropsku uniju.

Ovo je izjavila evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson pred sastanak ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na Euractiv.

Ne isključujem to, ali mislim i nadam se da ćemo imati dobru saradnju“, rekao je Johanson.

Na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti, koja obuhvata Srbiju, ove godine registrovano je više od 106.000 ilegalnih ulazaka u EU, što je povećanje od 170 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Srbija ima široku politiku bezviznog režima za mnoge zemlje. Johanson je upozorila da, iako Sirijci i Avganistanci često imaju razloga da traže azil u EU, mnogi predstavnici drugih nacionalnosti „treba da budu vraćeni u zemlju porijekla“.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser nazvala je viznu politiku Srbije „ne baš dobrom“ i rekla da „zavisi od toga koje zemlje ne priznaju Kosovo“.

Većina zemalja EU, uključujući Njemačku, priznaje nezavisnost Kosova, ali ne i Španija, Slovačka, Grčka, Kipar i Rumunija.

„Srbija treba da prilagodi svoju vizu praksi praksi EU“, rekao je Feser novinarima u Luksemburgu.

Komesarka Johanson je napomenula da će se sledeće nedelje u Berlinu i kasnije u Pragu sastati sa predstavnicima Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

U godišnjem izveštaju Evropske komisije, objavljenom ranije ove nedelje, navodi se da Srbija treba da učini više na upravljanju migracijama kako bi se pridružila EU. Posebno se napominje da Beograd nije preduzeo nikakve korake da usaglasi sa EU listu trećih zemalja kojima su potrebne vize.

Osim toga, Evropska komisija i države Evropske unije zabrinute su što se Srbija ne pridruži zajedničkim odlukama EU u vezi sa Rusijom i ističu da je to uslov za ulazak u EU.

Međutim, evropski komesar za proširenje Oliver Vargei je istakao da EU zbog ovog problema ne može zvanično da obustavi pregovore o pristupanju Srbije EU.