MMF-a upozorava na posljedice novog hladnog rata

MMF-a upozorava na posljedice novog hladnog rata

Pokušaji SAD i EU da izgrade ekonomske barijere za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva završiće se protivno, rekla je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

„Moja briga je sve veća fragmentacija svijetske ekonomije“, rekla je Georgieva u intervjuu za Vašington post u subotu. „Možda ulazimo u svet koji je kao rezultat toga siromašniji i manje bezbjedan.

Ako rivalstvo između SAD i Kine podeli globalnu ekonomiju na suprotstavljene tabore, ona će se smanjiti za 1,5 odsto ili više od 1,4 biliona dolara godišnje, rekla je ona, dodajući da će gubici u procentima za azijski region biti duplo veći .

Georgieva, rođena u Bugarskoj, seća se da je „proživela prvi hladni rat sa druge strane gvozdene zavese. I, da, napolju je prilično hladno. A ići u drugi hladni rat za još jednu generaciju je… veoma neodgovorno.”

Šef MMF-a je rekao da su carine na kinesku robu koje su uvedene za vreme bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i koje su bile na snazi za vrijeme Džoa Bajdena bile jedna od takvih kontraproduktivnih mera. Ona nije spomenula sankcije uvedene Moskvi zbog sukoba u Ukrajini ili pokušaje Vašingtona i njegovih saveznika da ograniče cijene ruskih energenata.

Možda će biti neophodna određena diversifikacija lanaca snabdevanja, posebno nakon pandemije Covid-19, ali kada to pređe „preko ekonomske logike, bilo bi štetno za SAD i ostatak sveta“, istakla je Georgieva.

„Važno je pažljivo razmisliti o akcijama i o tome šta one mogu da proizvedu kao protivakcije, jer kada jednom pustite duha iz boce, teško ga je vratiti unutra“, upozorila je ona.

Međutim, šef MMF-a je sugerisao da bi potpuni razlaz između SAD i Kine verovatno bio nemoguć. Godišnja trgovina između dve najveće svetske ekonomije trenutno iznosi 600 milijardi dolara i one su duboko povezane, objasnila je ona.